Asien,  Betraktelser,  Vietnam

I Vietnam ror de med fötterna

En vanlig morgon i en vanlig hamn någonstans i Vietnam är det inte ovanligt att människor transporterar sig bland de större fiskebåtarna i mindre träbåtar genom att ro sig fram med fötterna. Med fötterna!

När vi bordade en båt i Vung Tau tappade en liten kille som bars över landgången sin toffla i havet. Som en liten kork flöt den mellan båtarna. Besättningsmän försökte nå ned från skorvarna, men den flöt fram i fören, bortom räckhåll. En extra ihärdig man ropade till sig en kvinna i en smal träbåt. Hon hade kommit in i hamnen för att sälja frukt. När hon förstod problemet rodde hon graciöst över och plockade upp den lilla blå tofflan i en håv. Allt gick väldigt snabbt och smidigt, särskilt då hennes händer var fria eftersom fötterna jobbade med årorna.

Vi har haft många härliga situationer kring roddbåtar. Människor som turistar från inlandet (särskilt i Kina) har naturligt nog aldrig rott tidigare och de slår vilt omkring sig. Andra ror baklänges, med stor framgång, och de allra bästa behärskar alltså årorna med sina fötter. De har ingen rem, inget snöre som håller fast åran vid foten. Det sker naturligt och medan benen jobbar med vattnets motstånd kan ryggen vila.

Här kommer en man roende genom hamnen. Så enkelt det ser ut! Tillbakalutad, avslappnad.
Här kommer en man roende genom hamnen. Så enkelt det ser ut! Tillbakalutad, avslappnad.
De lite större fiskebåtarna på rad i hamnen. En fantastisk färgpalett mot de disiga morgonen i Vung Tau.
De lite större fiskebåtarna på rad i hamnen. En fantastisk färgpalett mot de disiga morgonen i Vung Tau.

En kommentar

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: