Asien,  Äventyr,  Snorkling,  Vietnam

En perfekt dag på Phu Quoc

Paradisön Phu Quoc är ingen hemlighet längre. Hotellen ligger likt pärlband längs med Long Beach och strömmen av turister är märkbar. Misströsta ej, det går fortfarande att uppleva ön som sin egen, det gäller bara att röra sig i motsatt riktning.

När du pustat ut, slappnat av och gjort dig färdig för upptäckter på semestern har Phu Quoc en massa pärlor och peppar som väntar. Det finns ett hav av olika utflykter som erbjuds på ön, de flesta enformigt likriktade. När du besökt pärlfarmen och nyst på pepparfabriken och snorklat runt öarna i söder är det dags att hitta Phu Quocs riktiga pärlor.

Starta dagen med att köra söderut längs med Long Beach. Hotellfasaderna byts raskt mot plåtskjul och drivved, men lika snart kommer det byggas nya byar med avenyer och gallerior. Se till att komma iväg innan 08.30, då kör alla turbussarna samma dammiga lilla grusväg och det är garanterat obehagligt. En moppe hyr du för omkring 200 000 dong (eller mindre) för en dag.

När vägen viker av från den guldgula stranden, sätt av över på öns östra sida. Passa på att spana in över fängelsets galler och vinka till öns havsliknande monument.

På Sao Beach värms den kritvita sanden av solen redan tidigt. När vi var där en förmiddag i mitten av december var stranden helt öde. Luta dig tillbaka, drick en kyld kokosnöt på La Veranda (till säsongen 2014 ska de också ha bungalows) och häpnas över att vykort faktiskt kan finnas på riktigt. När solen börjar krypa uppåt skogen vid lunch släpps de turister som varit på snorklingstur i söder av för en timme på stranden. Då är det dags att packa ihop handduken och sätta av norrut.

Ta den asfalterade vägen helt upp till toppen på nordvästsidan. Sväng av på grusvägen och kör söderut längs med kusten. Här torkas fisk till den typiska fisksåsen vid sidan av vajande palmer. I höjd med den lilla ön Turtle Island finns två små restauranger med hängmattor och gungor. Vi valde den södra varje gång och möttes av några få ord på engelska och stora leenden. Efter lunch lämnar de som varit och dykt omkring Turtle Island platsen och de få turister som hittar hit är på egen utflykt. Betala en slant för turen över till Turtle Island och njut av det ytliga revet som finns runt ön. Ett tips är att ta med egen snorkel, de lånar endast ut masker. Eller, bara ligg kvar i hängmattan och låt vinden vagga dig dåsig.

När eftermiddagssolen börjar sänka sig är det dags att hoppa på hojen och guppa ned mot Long Beach igen. Att köra i mörkret längs landsvägarna är inte att rekommendera, och inte bara för att det saknas belysning. Du missar också solnedgången från strandkanten.

TIPS

Mat: ät lokalt! Följ efter vietnameserna själva och ät pho (nudelsoppa) till frukost och ris till lunch. Vill du bota en överhängande längtan efter en perfekt hamburgare, leta dig direkt till Swiss food Viet. Mmm. Missa inte heller den fantastiska fisken som grillas färsk längs Long Beach på kvällen.

Badvattnet: om du är känslig för maneter, välj att bada lite längre norrut längs Long Beach. Vi hittade vår favoritplats vid Thien Thanh resort. Vattnet är klarare i norr och i öster. Är vinden och strömmarna oturliga kan det flyta iland otrevligheter och skräp är tyvärr en del av naturen i avskildheten.

Boende: om du vill ha en egen solstol gäller det att boka ett hotell med egen strandremsa. På Phu Quoc betalar du generellt sett ganska mycket för normal standard. Vi bodde först på Kim Hoa Resort, men skulle i efterhand ha istället ha valt Kim Bungalows on the beach. Kim Hoa är en av de första större hotellen och har blivit ganska slitet. Många svenskar betyder bra med böcker i biblioteket, vilket är ett stort plus för mig. Det finns rum för alla, från 60 kronor natten till 6000 kronor natten, men det gäller att känna av vart och hur en vill bo. Enklast är att boka en natt eller två och känna av ön. Det är stor skillnad på att bo avskilt i norr och centralt längs Long Beach.

Dykning: Vietnam är inte bästa landet i världen att dyka i och Phu Quoc är inte bästa platsen i Vietnam. I tillägg är det också ganska dyrt (85 dollar för två dyk) och sikten är ofta nedsatt. Innan du dyker, snorkla. Vi snorklade runt Turtle Island och njöt, men var inte hänförda.

Skärmavbild 2013-12-31 kl. 16.16.30

Thien Thanh resort är fantastiskt, om så bara för en lunch. Nedanför på stranden finns plats och vi kunde även låna solsängar om det fanns plats.
Thien Thanh resort är fantastiskt, om så bara för en lunch. Nedanför på stranden finns plats och vi kunde även låna solsängar om det fanns plats.
Trots raden av hotell längs med Long Beach finns det gott om plats
Trots raden av hotell längs med Long Beach finns det gott om plats
En tur till de södra öarna är vacker, men höjdpunkten är inte snorkling utan den lilla skärgårdens fantastiska öar.
En tur till de södra öarna är vacker, men höjdpunkten är inte snorkling utan den lilla skärgårdens fantastiska öar.
En av öarna söder om An Thoi. Vackrare över än under ytan. Många av reven är döda och sikten knaper.
En av öarna söder om An Thoi. Vackrare över än under ytan. Många av reven är döda och sikten knaper.

Turtle Island efter lunch. Enda sällskapet är en liten fiskebåt.
Turtle Island efter lunch. Enda sällskapet är en liten fiskebåt.
En skyddande vik blir en naturlig hamn i norr
En skyddande vik blir en naturlig hamn i norr

DSC01329

Sao Beach, som ett vykort.
Sao Beach, som ett vykort.
Solnedgången från Long Beach, ett självklart inslag på Phu Quoc
Solnedgången från Long Beach, ett självklart inslag på Phu Quoc

4 kommentarer

 • leif

  Mycket av vad du skriver är säkert bra tips men jag gillar inte att du “ser ner” på s.k. vanliga turister. Det behöver inte vara fel på att åka i grupp runt ön bara för att skaffa sig en överblick och itifrån det ta sig runt på egen hand. Själv tar jag alltid, första dagen, en Hop on Hop of buss när jag besöker en större stad. Ett perfekt, och billigt sätt att orientera sig i my miljö. Därefter är det lättare att hitta och bryta ny mark. Dessutom uppmuntrar du att hyra moppe på Phu Quoc vilken inte är tillåten att köra som turist om du inte innehar ett internationellt körkort med körrättigheter i Vietnam. Vid kontroll så riskerar du en bot på 200 USD ( om du inte är bra på att muta ordningsmakten). Något att beakta!

  • beccus

   Hej Leif!

   Kul att du hittat hit, och tack för dina synpunkter! Synd att du upplever det som nedlåtande, för det är det inte. Det jag skriver är (förhoppningsvis) hjälp för den som vill börja med att upptäcka på egen hand, men det är alltid okej att göra olika. Inget är mer rätt eller fel än det andra. Jag föredrar dock att upptäcka på egen hand och tipsar därmed ofta om hur en kan röra sig “motströms”.

   Gällande regler runt körkort, visum, försäkringar och mycket annat är jag som privat bloggare ingen absolut källa till all viktig information. Det skulle bara bli tråkigt att läsa, så där anser jag att var och en har ett egen ansvar. Bra inflikande dock.

   Allt gott!

 • Päivi Trollek

  Hej trevlig läsning! Vet du hur ofta båtarna går från Ha Tien till Phu Quoc? Hittar ingen information om detta.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: