Asien,  Äventyr,  Vietnam

Upptäck det gamla Hoi An

Hoi An är en av Vietnams äldsta städer. UNESCO har listat stadskärnan som världsarv då den är ett välbevarat exempel på en gammal sydasiatisk handelshamn. Här handlades det flitigt med silke, keramik och kryddor. Innan turisterna vaknar andas staden fortfarande av gamla tider, även om floden sjunkit undan och sjöfararna för länge sedan dragit vidare.

En gång i tiden var Hoi An den största hamnstaden i Sydostasien. Människor från Kina, Japan, Nederländerna och Indien bosatte sig i staden i olika enklaver. Idag är de flesta besökarna turister, men för att få ut en så autentisk upplevelse som möjligt gäller det bara att vara uppe med tuppen (bokstavligen, för det är förmodligen när den gal du vaknar).

Imorse steg vi upp klockan 5 och var med på 2 Dollar Morning Walking Tour tillsammans med fem andra tappra nyvakna resenärer.

Samtidigt som gatubelysningen släcks möter våra guider Hoa och Yen upp oss längs med huvudgatan. Vi vandrar ned genom en av de smala gränderna. Alla butiker är stängda, alla andra som är vakna har ett ärende. En kvinna vadar fram genom ett flytande fält av spenat. Skörden hon samlat i korgen kommer hon sälja på marknaden så fort hon kommit upp på torra land igen.

Hoa berättar om tron att allt har en själ. Båtarna i floden har alla ögon i fören, och inte bara för att hålla utkik framåt men också för att skrämma havsmonstret. Ögonen är själens spegel och genom att sätta ögon på båtarna (och husen) håller de onda andar borta.

På marknaden är det full aktivitet redan innan gryningen. Fiskarna kommer in med fångsten, dagsfärska grönsaker radas upp. När vi kommer förbi ligger räkorna fortfarande och sprattlar i små skålar. Ett gäng gula (men inte fula) ankungar klättrar omkring på varandra i en låda. En ankunge kostar 1,5 SEK. Marknaden är lokal, men välbesökt av turister. Om du vill ha en riktig lokal marknad, sök dig ut utanför den gamla stadskärnan och in i centrum istället.

Även om det är trist att gå i gäng ger det mycket att få en lokal guide med på promenaden, så det är inte en dum introduktion till vidare upptäckter på egen hand. När promenaden toppades av med Banh My (smörgås) och kaffe var vi väldigt nöjda, och nu efter en liten siesta är vi pigga igen också.

Ett centralt odlingsfält. Vattenspenaten är ingrediens i mycket, och har huvudrollen i den populära Morning Gloryn (vitlök.. mm).
Ett centralt odlingsfält. Vattenspenaten är ingrediens i mycket, och har huvudrollen i den populära Morning Gloryn (vitlök.. mm).
En av gatorna i stadskärnan som framåt 10 är fullsmockad med folk. Tidigt om morgonen är det bara ett fåtal boende som rör sig mot dagens aktiviteter.
En av gatorna i stadskärnan som framåt 10 är fullsmockad med folk. Tidigt om morgonen är det bara ett fåtal boende som rör sig mot dagens aktiviteter.
I flodmynningen vilar båtarna, ständigt på sin vakt mot havsmonstret.
I flodmynningen vilar båtarna, ständigt på sin vakt mot havsmonstret.
I alla träden längs med floden hänger lanternor. Vid fullmåne är det full fest i Hoi An. Det upplever vi på tisdag!
I alla träden längs med floden hänger lanternor. Vid fullmåne är det full fest i Hoi An. Det upplever vi på tisdag!
Japanerna byggde den japanska bron för att koppla samman sitt kvarter med det kinesiska kvarteret. Den lilla bron byggdes robust och stabil för att klara av jordbävningar. Hundar och apor står staty vid ingångarna. Längs med ena sidan finns ett tempel. Passa på att komma hit om morgonen, för under dagen kostar det inträde.
Japanerna byggde den japanska bron för att koppla samman sitt kvarter med det kinesiska kvarteret. Den lilla bron byggdes robust och stabil för att klara av jordbävningar. Hundar och apor står staty vid ingångarna. Längs med ena sidan finns ett tempel. Passa på att komma hit om morgonen, för under dagen kostar det inträde.
De gamla husen skvallrar om historia.
De gamla husen skvallrar om historia.
Brunnen som kallas "Takbrunnen" ligger alldeles intill marknaden. Trots att den byggdes redan 1848 tjänar den fortfarande sitt syfte.
Brunnen som kallas “Takbrunnen” ligger alldeles intill marknaden. Trots att den byggdes redan 1848 tjänar den fortfarande sitt syfte.
Dagsfärska örter och grönsaker. Färgerna!
Dagsfärska örter och grönsaker. Färgerna!
Marknadsmässig uppställning av produkterna. De staplas och slängs omkring där det finns plats. Till synes kaos, men vi stötte på en marknadsvakt som gick och skällde på två kvinnor som satt sina burkar med groddar för långt ut i vägen.
Marknadsmässig uppställning av produkterna. De staplas och slängs omkring där det finns plats. Till synes kaos, men vi stötte på en marknadsvakt som gick och skällde på två kvinnor som satt sina burkar med groddar för långt ut i vägen.

En kommentar

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: