Asien,  Betraktelser,  Vietnam

Maten i Vietnam

Någonting som är konstant är att våra matvanor varierar väldigt. Ena dagen äter vi en varsin halva vattenmelon till middag, nästa en hel buffé.

Vi äter ofta på lokala hak längs vägarna, men ibland på rekommenderade restauranger. Generellt sett är standarden på maten i Vietnam hög. Fartfylld chili, färsk ingefära, ett knippe koriander, några blad från busken runt hörnet, mynta och en vågad mängd vitlök. Precis som jag vill ha det!

En bra middagsstund i Vietnam innehåller ofta hög musik, ackompanjerat av trafikljud. Flera fat dukas fram och blir alla tomma var det för lite mat. Frågan om du vill ha påfyllning är inte ovanlig. Ibland kommer de till och med över med mer utan att fråga. Efter en middag ska bordet se ut som ett mindre slagfält, då var maten en succe.

Sist vi beställde varsin öl på restaurang i Danang fick vi bokstavligen en hink med is och öl. Efter lite dividerande fram och tillbaka med servitören förstod vi att det var standard. De ställer fram ett lass öl, sen är det upp till var och en hur många man önskar att dricka. Två blev fem. När sedan Mr Viet bjöd ut oss på mat frågade han artigt nog om vi åt allt, “självklart” svarade vi. Jag tackade nej till både orm och grishjärna, men min käre sambo åt en halva tillsammans med ett ägg. Bland det vidrigaste jag sett, men han menade på att det enda obehagliga var att det var lite mjölig konsistens. Jag åt nudlar och grönsaker.

Till frukost (och lunch) är det vanligast att lokala äter pho, en nudelsoppa med många ansikten. Nudelsoppan ställs på bordet och ett fat med sallad och örter kommer vid sidan av. Då är det bara att börja peta i groddar, mynta, koriander, chili och lime efter behag. Det enda konstanta tycks egentligen vara den salta buljongen, och nudlarna.

Vår favoritfrukost är banh my (eller mi). Smörgåsen kommer i alla tänkbara utföranden, men min favorit är den med mjukost och stekt ägg. Under vår promenad genom Hoi An fick vi testa vad som kallas Vietnams bästa banh my (Phoungs Banh Mi). Franska Celine utbrast “den bästa baguette jag ätit i sydostasien!”. Jag är nog lite mer mild i mitt utlåtande. Det är fantastiskt gott, men den kommer i härligt utförande på de mest oväntade platser. Parkeringar, bakgårdar, bensinstationer… Enda varningen är att om du köper din macka sent på dagen kan brödet ha blivit lite torrt.

Mitt värsta matminne i Vietnam
I Vietnam är det gamla ordspråket “du är vad du äter” sanning. Hälsan kommer till stor del från maten. Mat ska alltid vara så färsk som möjligt. Fisk och skaldjur ska andas hela vägen ned i grytan. Men det absolut äckligaste jag hört gällde ett annat djur som tidigare åts levande. Under vår tur i Halong Bay berättade guiden om den gamla traditionen att äta apa, levande. Han målade upp en bild av en apa, fastspänd under ett bord med fem eller sex män runtomkring. Sedan ska apans hjärna ha ätits, medan apan själv fortfarande levde.

Vanlig scen när det kommer till gatumat.
Vanlig scen när det kommer till gatumat.
På Phu Quoc serverades sjöborrar (det luktade så vidrigt att jag var tvungen att skjuta bord dem). Äckligt, men färgglatt. Sedan den klassiska frukosten: kaffe och en banh my (serverad med en sida ur en av barnens gamla läxböcker, varför inte om servetterna är dyra)
På Phu Quoc serverades sjöborrar (det luktade så vidrigt att jag var tvungen att skjuta bord dem). Äckligt, men färgglatt.                                  
Sedan den klassiska frukosten: kaffe och en banh my (serverad med en sida ur en av barnens gamla läxböcker, varför inte om servetterna är dyra)
Mat är så viktigt. God mat är motiverande, näringsrik mat livsviktig. Här är det en liten pärla på barnhemmet i Dai Loc som får hjälp med det sista riset.
Mat är så viktigt. God mat är motiverande, näringsrik mat livsviktig. Här är det en liten pärla på barnhemmet i Dai Loc som får hjälp med det sista riset.
Att maten serveras för ögat är sällsynt, men denna ros av räkor på båten i Halong Bay var en höjdare!
Att maten serveras för ögat är sällsynt, men denna ros av räkor på båten i Halong Bay var en höjdare!
Mattips Hoi An: missa inte Karma Waters. Vegansk restaurang som (till Mattias förtret) varken serverar alkohol eller tillåter rökning. Njut av hälsosamma juicer (morot-äpple-ingefära blev mitt val), fantastisk tofu, härliga sallader och vegetariska varianter av klassiker. Helt utan socker och konserveringsmedel.
Mattips Hoi An: missa inte Karma Waters. Vegansk restaurang som (till Mattias förtret) varken serverar alkohol eller tillåter rökning. Njut av hälsosamma juicer (morot-äpple-ingefära blev mitt val), fantastisk tofu, härliga sallader och vegetariska varianter av klassiker. Helt utan socker och konserveringsmedel.
En vanlig mängd fat och mat till en middag. Generösa mängder!
En vanlig mängd fat och mat till en middag. Generösa mängder!

2 kommentarer

  • Freedomtravel

    Fina bilder och intressant att läsa! Maten är en stor del av upplevelsen när man reser tycker jag. När vi var i Vietnam åt vi mycket nudlar. Som jag minns det var det lite tjockare nudlar och ibland med lite grönt och nåt slags krispigt, typ bröd, på. Vi tog också en matlagningskurs i Hoi An. Jättekul! Vi provade att laga en massa rätter, bland annat vårrullar. Jag minns att allt blev väldigt gott! Jag minns också att de använde socker i allt. En annan sak som jag minns från Hoi An var att det fanns ganska gott om baguetter och mjukost (minne från den franska tiden gissar jag). Den där hemska historien om aphjärna har jag hört förut. Man vill ju helst tro att det är en skröna, men det kanske det inte är?

  • Ditte

    Jag säger det igen; Vietnam skulle jag vilja se mer av. Absolut! Men jag inser också att det nog inte blir så. Men med hjälp av er så är jag ändå med. Tack för det!
    Spännande det du berättar om lite mer för oss ovanliga rätter. DEtta råkade jag ut för då och då under åren i Peking och resor i Kina och Tibet.
    Önskar er allt gott!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: