Asien,  Äventyr,  Vietnam

Genväg genom Mekongdeltat

Mekondeltat ställer till en del problem för trafikanter. Från den södra oljestaden Vung Tau skulle vi behöva köra norrut till Hoh Chi Minh City för att sedan ta oss söderut igen. Vi letade länge och väl efter en genväg över vattnet, och det betalade sig!

Vi började med att fråga runt på hotell och restauranger i Vung Tau med engelsktalande personal. Alla svarade att det inte gick några färjor mot Mekong, men de hade fel. Tack vare Crazy Guy On A Bike (heja internet) visste vi att det skulle gå att ta en båt till Vam Lang och till och med hur vi skulle hitta den.

Dagen innan planerad avfärd åkte vi norrut på Le Loi för att hitta marknaden. Bakom marknaden gömde sig mycket riktigt en liten hamn med färgglada båtar. Tjejen i kafeterian pratade bra engelska och kunde glatt förklara att det gick en båt till Vam Lang varje morgon klockan 9 (men om du ska åka, var där en timme innan – vi åkte redan 8.30). Lyckan!

Sedan fick vi känna oss som smått sämre gods under tre timmars färd i den stora båtens lilla utrymmen. Mattias fick öl av männen på taket och jag fick sjösjuka av de små vågorna. Väl i Vam Lang pustade vi ut, tog en kaffe på ett cafe med rullskridskobana (!) och tog oss sen hela vägen till My Tho. På en dag! Genvägar är inte alltid senvägar.

Blåa sträckan visar vad vi skulle ha fått kört, röda sträckan är båtturen. Den sparade oss en dags körning!
Blåa sträckan visar vad vi skulle ha fått kört, röda sträckan är båtturen. Den sparade oss en dags körning!
Lika glada var vi ändå (även fast det går att se att jag är smått nervös...).
Lika glada var vi ändå (även fast det går att se att jag är smått nervös…).
Utrymmet för passagerare var inte särskilt stort. Små, små gluggar och kryphöjd.
Utrymmet för passagerare var inte särskilt stort. Små, små gluggar och kryphöjd.
Färgglada båtar i en vacker hamn
Färgglada båtar i en vacker hamn
Motosarna tycker det är fantastiskt kul att åka båt!
Motosarna tycker det är fantastiskt kul att åka båt!

3 kommentarer

Lämna ett svar

%d