Asien,  Äventyr,  Kambodja

Tre vattenfall och ett dopp i en vulkankrater

Hela provinsen Ratanakiri känns lite som civilisationens ändstation. Staden Banlung är dammig och sliten, som en stad tagen ur en gammal western-rulle. Här bor khmeriska minoriteter bland vattenfall och gamla vulkaner. Hit till Kambodjas nordöstra hörn är det ändå värt att åka för den hänförande naturen och den annorlunda kulturen.

Inom en radie på 3 mil runt Banlung finns minst fem vattenfall, av varav minst tre har flöde året om. Att bege sig ut på vattenfallssafari i gryningen är alltså traktens bästa aktivitet! Vi köpte varsin macka från en liten kiosk på moped, bunkrade lite frukt från marknaden och gav oss av.

Över stock och sten och rangliga broar, genom floder och förbi små byar där flickorna tvättade håret med vatten från brunnen.

Vilket av barnen är det som kör? När vi kom körandes bakom dem var det bara den lille som höll i styret, när vi kom upp jämsides fick den större (obs! ej store) ta hand om styret litegrann igen. Glada i alla fall, men utan hjälm.
Vilket av barnen är det som kör? När vi kom körandes bakom dem var det bara den lille som höll i styret, när vi kom upp jämsides fick den större (obs! ej store) ta hand om styret litegrann igen. Glada i alla fall, men utan hjälm.
Morgonens väg. Inte alls tokig och bara dammig för den som körde tvåa.
Morgonens väg. Inte alls tokig och bara dammig för den som körde tvåa.
Dagens vackra vy. Precis som att det bor dinosaurier där nede.
Dagens vackra vy. Precis som att det bor dinosaurier där nede.
Rangliga broar var det ja. Eftersom det är torrperiod nu är det tur att den finns där för då är nog inte den lilla floden lika beskedlig.
Rangliga broar var det ja. Eftersom det är torrperiod nu är det tur att den finns där för då är nog inte den lilla floden lika beskedlig.
Vi hittade sedan rätt flod, men utan fall. Med lite hjälp av karta, men mest hjälp från öronen (det går att åka mot dånet) hittade vi till sist dagens första fall.
Vi hittade sedan rätt flod, men utan fall. Med lite hjälp av karta, men mest hjälp från öronen (det går att åka mot dånet) hittade vi till sist dagens första fall.

Dagens första vattenfall
Vårt första stopp för dagen blev vattenfallet Ka Tieng. Ett ganska typiskt vattenfall i mitten av skogen. Nedslagsplatsen går att bada i, om en vågar ta sig ned till botten på de murknade trappstegen. Det går också att smyga närmare själva fallet och ta sig in bakom.

Ett klassiskt vattenfall i en klassisk skog
Ett klassiskt vattenfall i en klassisk skog

Dagens andra vattenfall
Vattenfallet Ka Chang ligger bara ett par kilometer från Ka Tieng, men det finns ändå utrymme för felkörningar. Det är himla uppskattat med barn som pekar ut en på rätt väg då! Hjärtskärande att de frågade om vi hade en penna. Inte en peng, en penna! Kloka barn, hoppas de får fortsätta i skolan. Några barn badade i de små poolerna innan fallet och vi hittade en perfekt plats för picknick intill. Barnen stajlade och skvätte för uppmärksamhet. Vi skrattade ända tills vi kom fram till den lilla hängbron, då vinglade jag darrande över. Också här går det att ta sig ned, bakom fallet. Och bada!

På väg mot dagens andra vattenfall
På väg mot dagens andra vattenfall
En lite hängig hängbro
En lite hängig hängbro
Vad är det med vattenfall som känns så magiskt? Ljudet, vattnet, djungeln. Här var det i alla fall himla härligt!
Vad är det med vattenfall som känns så magiskt? Ljudet, vattnet, djungeln. Här var det i alla fall himla härligt!
Härligt tyckte de badande barnen också! Här i en blyg, men stajlande pose.
Härligt tyckte de badande barnen också! Här i en blyg, men stajlande pose.

Dagens tredje, och sista, vattenfall
Vattenfallet Cho Ong ligger inne i en ravin. Nu i torkan var det väl värt turen, men jag kan tänka mig att det är mäktigt värre när det dundrar ned för bergssidan. Även fast mängden vatten ökar avsevärt finns här plats att krypa bakom väggen av vatten. Missa inte att ta den lilla stigen bort till fallets topp. Där går det att spana ned över kanten och få svindel.

Små strålar med potential.
Små strålar med potential.
Inte snubbla!
Inte snubbla!

Att bada i en vulkankrater
Kanske är det vanligt att det bildas sjöar i gamla vulkaner (visst verkar det rimligt?), men mig veterligen har jag aldrig badat i någon förut. Yaek Laom är Banlungs populäraste turistattraktion. Vulkansjön är helig också för folket i trakten och det är inte så konstigt att förstå. Längs den perfekt runda sjön slingrar sig en liten stig genom djungeln. Tre bryggor är utplacerade för bad (välj den längst bort för minst folk) och vattnet är friskt. Vi är så ovana med sötvatten så det var jobbigt att bada utan saltets flytkraft, haha.

Vackert invid sjön
Vackert invid vulkansjön
Passa på stegen genom forsarna. Det är strömt innan vattenfall och stenarna är ofta hala. Tips: "kratta" lite med foten på platsen du tänkt ta en steg på. Då får du bort lite alger och stenen blir plötsligt mindre hal. Fantastiskt!
Passa på stegen genom forsarna. Det är strömt innan vattenfall och stenarna är ofta hala. Tips: “kratta” lite med foten på platsen du tänkt ta en steg på. Då får du bort lite alger och stenen blir plötsligt mindre hal. Fantastiskt!

Det är några få turister som hittat till Banlung. Vi har sett ett par grupper med resenärer, de flesta över 40 och från Frankrike. Undantagen är några ensamresenärer och två par på moped. Ytorna är stora så vi känner oss ändå väldigt ensamma. Det är inte trängsel vid vattenfallen.

Om du vill ta dig utanför de vanliga strömmarna av turister i Kambodja rekommenderas verkligen Banlung!

Lämna ett svar

%d