Asien,  Äventyr,  Kambodja

Så hittar du bästa platsen för solnedgång i Angkor

Om det är pådrag vid soluppgången i Angkor är det ingenting mot uppståndelsen kring solnedgången. Det finns en plats som utmärker sig bland andra, men då gäller det att vässa armbågarna. Leta hellre reda på en lugn oas och njut.

Bland Angkors alla tempel är solnedgången lite extra magisk, men den är också ett spektakel. Cirkusen når sin absoluta topp omkring Phnom Bakheng. Templet på toppen börjar fyllas på samtidigt som solen passerar zenit och promenaden upp stänger redan 17.30. När de 300 platserna på templet är tagna börjar också kullen själv fyllas på. Här kan du se Angkor Wats typiska torn, men på avstånd.

Vi testade Phonom Bakheng en kväll för att se vad allt väsen handlade om. En solnedgång från toppen av en kulle är fantastisk, men känslan förtas till stor del av allt folk. Det är inte tyst och stilla, det finns inte någonstans att sitta (om du inte är där tidigt som bara den) och utsikten är ärligt talat inte häpnadsväckande.

Utsikten från toppen av templet på Phnom Bakheng är fin, men inte fantastisk (särskilt inte med tre armbågar i ryggen).
Utsikten från toppen av templet på Phnom Bakheng är fin, men inte fantastisk (särskilt inte med tre armbågar i ryggen).
Raden av människor längs templets ena sida. Då ser många av dem ändå nästan ingenting på grund av tornen.
Raden av människor längs templets ena sida. Då ser många av dem ändå nästan ingenting på grund av tornen.
Folkmassan på templet nedanför kullen. Det är kul med människor, men för mycket folk kan verkligen förta det fantastiska ur en upplevelse.
Folkmassan på templet nedanför kullen. Det är kul med människor, men för mycket folk kan verkligen förta det fantastiska ur en upplevelse.

Vår favoritplats för solnedgången i Angkor är inte okänd, men mycket mysig. Från toppen av templet Pre Rup går solen ned över landsbygden. Vid vårt besök var himlen täckt av moln tyvärr, men platsen var nästan öde. Det är okej att dricka en medtagen kall öl (vakten samlar till och med in burkarna efteråt) och det är en mysig tur genom Angkors yttre område hit.

Gott om plats och lugnt nog att läsa. Det kan nog bli mycket mer folk här under högsäsonger, men platsen är ändå mysigare än de flesta.
Gott om plats och lugnt nog att läsa. Det kan nog bli mycket mer folk här under högsäsonger, men platsen är ändå mysigare än de flesta.
Molnfylld nedgång mellan träden. Vi fick se en liten skymt av en skärva i alla fall.
Molnfylld nedgång mellan träden. Vi fick se en liten skymt av en skärva i alla fall.
Gott om plats att leka omkring också.
Gott om plats att leka omkring också.

Andra platser som är värda att värdera för en solnedgång är bland annat templet Phnom Krom. Här ser du solen gå ned över sjön och fälten. Annars är allt vid vatten att rekommendera! Kambodjanerna själva badar och har picknick. Rör på dig runt området och känn av vad du vill ha.

Om du inte har tid att leta själv finns det en utmärkt tjänst för att hitta den perfekta platsen. Angkor Sunset Finder listar några av de populära platserna som finns, men den är inte fullständig. Vill du vara helt själv gäller det att vara lite omständlig och kreativ, men det går.

En sista solnedgång från Angkor, sett från sidan av kullen Phnom Bakheng.
En sista solnedgång från Angkor, sett från sidan av kullen Phnom Bakheng.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: