Asien,  Äventyr,  Kambodja

Upptäck Kambodjas tempel

Kambodjas tempel är riktiga juveler. Templen är mer än mossiga gamla stenar och verkligen inte någonting som bara “ska göras”. Det är sagolika miljöer och talande historia. Du kommer klättra och krypa, hänföras och förföras.

Även om kronan av tempelverken är Angkor Wat var det andra tempel som fick oss på fall. Här kommer en topplista över våra tempelupplevelser.

Metropolen Angkor Thom
Här härskade khmerernas mäktiga konung. När London bara var en liten, liten plutt med 50 000 invånare var Angkor Thom en miljonmetropol. Staden består numer av ruiner. De tecken i sten som står kvar är alla religiösa byggnader för det hårda materialet var endast för gudomligheter. Stadens många trähus har för länge sedan förmultnat, men här finns massa att utforska så ge det i alla fall en förmiddag. Var ute i god tid, för staden är på de guidade turernas rutt och du vill gärna komma hit innan dem.

Staden har fem portar, en i varje vädersträck samt en extra i öster - för segrar.
Staden har fem portar, en i varje vädersträck samt en extra i öster – för segrar.Ruiner längs med den 350 meter långa Elefantterassen.Ruiner längs med den 350 meter långa Elefantterassen.
Det är branta trappor på tempel. Mattias struttar nedför en. Till höger är templet som kallats världens största pussel. Det har plockats isär, sten för sten, men arkeologernas envetna arbete förstördes av Röda khmerernas framfart.
Det är branta trappor på tempel. Mattias struttar nedför en. Till höger är templet som kallats världens största pussel. Det har plockats isär, sten för sten, men arkeologernas envetna arbete förstördes av Röda khmerernas framfart.

Bayons många ansikten
I mitten av ruinstaden Angkor Thom ligger templet Bayon. Dess gotiska torn pryds av hundratals ansikten i sten. Ansikten som sägs bära mer än bara en vag likhet med 1200-talets kung Jayavarman VII som själv lät bygga templet i början av århundradet. I nästan 1000 år har dessa ansikten sett ut över den omgivande djungeln åt alla håll. Att upptäcka templet är som en lek. Vart du än ser tittar någon tillbaka. Missa inte stenrelieferna som visar bilder från världsliga händelser och dåtidens vardagligt liv.

Några av Bayons många ansikten.
Några av Bayons många ansikten.
Templet sett från sidan.
Templet sett från sidan.
Nöjda, runda ansikten och ruinerna från fronten.
Nöjda, runda ansikten och ruinerna från fronten.

Ta Prohm
Filmen Tomb Raider filmades till stora delar omkring Ta Prohm och templet har blivit en riktig kändis, med all rätt. Här ligger träden tunga på tempeltaken och rötterna omsluter ruinerna likt bläckfiskar som vill dra ned ett skepp i havsdjupet.

Ruiner och mossiga stenar, inget snack om saken. Ändå otroligt spännande!
Ruiner och mossiga stenar, inget snack om saken. Ändå otroligt spännande!
Ta Prohm från utsidan.
Ta Prohm från utsidan.
Träden tar över templen på många platser. I rötternas jakt på fäste i jorden förstör de templen, så det finns risk för att de kapas.
Träden tar över templen på många platser. I rötternas jakt på fäste i jorden förstör de templen, så det finns risk för att de kapas.

Koh Ker och Beng Mealea 
Inom tillräckligt avstånd för en dagsutflykt från Siem Reap ligger de mindre besökta templen Koh Ker och Beng Mealea. Området omkring Koh Ker hade vi helt för oss själva. Vi vandrade omkring bland tempel med tydliga skotthål i väggarna efter att trupper tagit skydd och kissade i det fria invid skyltar som varnade för landminor. Själva ruinerna har förlorat kampen mot djungeln och träden har tagit över. De är inte lika massiva som de vid Angkor, men förtjänar absolut ett besök (varför inte börja här?).

Beng Mealea var ett äventyr. Det finns organiserade turer hit så turisterna är några fler, men belöningarna är också många. Här ligger ruinerna bokstavligen fortfarande i ruiner. För att komma igenom templet gäller det att klättra, krypa och klänga. Här har ingen sopat bort löv eller lagt rätt stenar för att öka framkomligheten. Det finns en plankad landgång, men hoppar du av den kommer känslan av att vara en upptäckare direkt. Om du har svårt att hitta vägar finns det personer på plats som för en peng tar dig med runt på upptäcksfärd. Tänk på att försöka minimera ditt slitage på templet och motstå frestelsen att ta på dekorationerna.

Träden vinner kampen i Koh Ker
Träden vinner kampen i Koh Ker
Rötter slingrar sig in och ut genom gångarna i Beng Mealea.
Rötter slingrar sig in och ut genom gångarna i Beng Mealea.
Det finns en väg!
Det finns en väg!
Som gjort för upptäcktsfärder, eller kurragömma.
Som gjort för upptäcktsfärder, eller kurragömma.

Undvik folkmassorna i gryningen
Även om soluppgången vid Angkor Wat är välbesökt är gryningarna lugna på de flesta platser. Använd timmarna innan gruppresenärerna kommer till att göra de mest populära platserna, förflytta dig sedan utåt till de mindre templen. Här finns många juveler du kan njuta av helt för dig själv.

Tempelvila
Glöm inte att ta en paus ibland, annars riskerar du att drabbas av tempelfrossa. När stenarna smälter ihop och du aldrig mer vill se en ruin, ät ett äpple och drick lite vatten. Vila. Ge templen tid, skynda inte.

En munk vilar fötterna utanför Angkor Wats vallgrav.
En munk vilar fötterna utanför Angkor Wats vallgrav.

Transport
En tuk tuk kostar 12-15 dollar per dag (lite mer om du åker längre distanser). Det är att föredra framför att åka i en av de chartrade bussarna eftersom du får vinden i håret, du känner dofter och kan njuta av landsbygden som susar förbi mellan templen. Ännu bättre är det att styra över din egen transport. Många hotell ger gästerna fri tillgång till cyklar och även om distanserna är kilometerlånga går det att upptäcka även de mindre templen på hjul. Om du är som oss och vill göra latvarianten med motor på går det utmärkt att köra själv på området.

Läs mer
Om du inte kan få nog av Kambodjas tempel har Martin Schibbye skrivit ett läsvärt reportage från Preah Vinhear som publicerats i SvD 2011. Läs “Tempelfrid eller tempelstrid” här.

2 kommentarer

Lämna ett svar

%d