Asien,  Kambodja

Mumsigaste maten i Kambodja

Kambodja delar mycket matkultur med både Thailand och södra Vietnam, men det är ändå annorlunda. Mustiga, Indieninspirerade currygrytor och frasiga baguetter finns det gott om. Maten är inte särskilt stark och sötvattensfisk är vanlig.

Även om vi ätit en hel del gott i Kambodja delar vi bägge samma favorit, den pannkaksliknande rätten bánh xèo. Vi hittade den av en slump längs med en gata vid floden i Pursat. I en stor wokgryta stektes tunna pannkakor av gult rismjöl. De fylldes med groddar och köttfärs och veks sedan dubbla. När vi blev serverande ställdes det även fram ett stort fat med färska örter och flera skålar med små såser toppade med hackade jordnötter. Lite konfunderade över hur allting skulle kombineras plockade vi omkring bland mumsigheterna efter bästa förmåga.

Mannen i huset hade bra uppsikt över vår förvirring och ropade efter kvinnan som serverat hos. Vi fick en vänlig och bestämd kurs i bordsskick, sedan gick det himla mycket enklare att få i sig allting med en gång. Uppskattat, gott, billigt, nyttigt. Perfekt måltid!

Så äter du bánh xèo
Börja med att skära av några bitar från den dubbelvikta pannkakan. Ta ett salladsblad och stoppa över pannkaka och fyllning i bladet. Toppa av med färska örter och gurka. Rulla ihop salladsbladet så du får en wrap. Doppa i såsen.

Enkelt behöver inte betyda varken färg- eller smaklöst.
Enkelt behöver inte betyda varken färg- eller smaklöst.
Efter att ha ätit maten lite på måfå fick vi en kurs. Bánh xèo ska ätas inlindat i salladsblad, inte bit för bit.
Efter att ha ätit maten lite på måfå fick vi en kurs. Bánh xèo ska ätas inlindat i salladsblad, inte bit för bit.

En kommentar

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: