Asien,  Äventyr,  Kambodja

Rundtur i Kambodja på motorcykel

Att åka motorcykel i Kambodja är att färdas genom både tid och rum, upphöjt i kvadrater. Vi har färdats genom den djupaste djungel, över böljande bergskedjor, längs kanten av vidsträckta risfält. Vi har åkt i sand, på asfalt, genom grus. Vi har vält, kört av vägen och skrattat högt i körglädjens rus.

I Kambodja finns fantastiska tempelruiner, lockande landsbygd och vägar för alla smaker. På motorcykel kommer du människor närmare inpå livet. Vinden susar i öronen och du har friheten att stanna när som helst. Du kommer se barn rida på vattenbufflar, möta nyfikna människor och förvånas över hur varje hus både är ett hem och en verkstad.

För den nyfikne kommer här en översikt på hela vår resa genom Kambodja. Det är en sammanfattning över våra faktiska körningar, utan de korta turerna vi kör på destinationerna. Hur lång tid du behöver för att göra samma runda är upp till dig, hur mycket utsvävningar vill du göra? För oss tog turen tre veckor och då har vi spenderat fem dagar i Siem Reap och en vecka i Sinhoukville (Otis Beach är oemotståndlig).

Det går alltid att göra det annorlunda, både på kortare och längre tid. Se till att ha tid till vila och utsvävningar bara. Ett äventyr blir aldrig så äventyrligt som när turen tar en annorlunda vändning.

Vi har massa minnen i bagaget och kan verkligen rekommendera alla som funderar på att göra någonting liknande att bara bestämma sig. Ett beslut är det viktigaste, sedan blir själva genomförandet ett drömskt äventyr. Om du inte kan eller vill köra själv finns det olika operatörer som hyr ut motorcyklar med chaufför för ett par hundralappar om dagen. Utan chaufför kostar de 10-20 dollar om dagen (mindre om du nöjer dig med en liten moppe).

Läs mer om vad vi gjort på de olika destinationerna genom att klicka på länkarna nedanför.

Översikt på rutten genom Kambodja
Översikt på rutten genom Kambodja

Statistik

  • Total sträcka:  161 mil
  • Total körtid:  43,5 h
  • Snitthastighet:  37 km/h
  • Antal dagar: 9 kördagar (total tidsförbrukning: 3 veckor)
  • Snittsträcka per dag:  18 mil
  • Kommentar: Körningen i Kambodja har varit behaglig. Vägarna är på sina ställen både oväntat bra och fruktansvärt dåliga. Däri ligger en del av tjusningen. Ibland har vi kört under 10 km/h i snåriga spår (genom Kardemummabergens regnskog), ibland susat längs med vindlande landsvägar i 60 km/h (omkring Banlung).

Dag 1. Play Cu (Vietnam) – Banlung (Kambodja)
15 mil, 4 timmar
Vägen från Play Cu till Kambodjanska gränsen går genom vildmarken. Det är öde, men asfalterat. Efter gränspasseringen blir vägen förvånansvärt väldigt fin. Lite trafik, gott om plats. Fram till Banlung är det en fröjd att köra. Sträckans enda hinder kan vara själva gränsen, men passeringen gick smärtfritt för oss. Med motorcyklar och allt. Stanna en natt i Banlung och åk på vattenfallssafari och bada av det röda dammet i vulkansjön. Läs gärna också mer om både vägen dit och vägen vidare.

Dag 2. Banlung – Tbaeng Meanchey
29 mil, 8 timmar
På väg till Siem Reap och templen i Angkor övernattade vi efter en lång dag med både stenskott på tutten och motorhaveri. Att resa på vägarna i nordöstra Kambodja är en tidsresa och måste upplevas.

3. Tbaeng Meanchey – Siem Reap
16 mil, 5 timmar (men med massa pauser för tempeltittar så det tog hela dagen)
Längs vägen mot Siem Reap ligger tempelruinerna Koh Ker och Beng Mealea. Stanna vid bägge. Kommer du tidigt en förmiddag är du förmodligen helt själv och känslan av att själv vara en upptäckare har aldrig varit starkare. Läs mer om att upptäcka Kambodjas tempel.

4. Siem Reap – Battambang
17 mil, 4 timmar
Det är en ganska stor väg och du färdas inte ensam. Gör gärna en avstickare till Phnom Sameau, en både dödlig, andlig och historisk plats. Battambang är Kambodjas näst största stad så förvänta dig ett myller.

5. Battambang – Pursat
11 mil, 2 timmar
Eftersom vi valde att göra avstickaren utanför Battambang fick vi en liten restkörning till Pursat, utgångspunkten för vår passering över Kardemummabergen. Det passade egentligen väldigt bra för då fick vi tillfälle att testa på bambutågen. Och vila lite inför bestigningen. Det skulle komma att behövas…

6-7. Pursat – Koh Kong
25 mil, 11 timmar
Att korsa Kardemummabergen är verkligen både himmel och helvete. Efter Promoui blir vägen avsevärt sämre, så stanna där över natten om ni är slitna. Vi valde att fortsätta och fick kämpa lite i uppförsbacke, men kom ändå fram till ett litet värdshus när djungeln tog slut (ca 3 timmar senare). Andra dagen rullade vi nedför och här håller de på att gjuta betongplattor på grund av (fast också lite tack vare) stora kraftverk som Kina bygger längs med floderna. De kryddiga Kardemummabergen blev verkligen det lilla extra för oss, i efterhand enkom som en fantastisk erfarenhet och upplevelse. Läs om äventyret på Äventyret här.

8. Koh Kong – Sihanoukville (Otis Beach)
25 mil, 5 timmar
När bergen var besegrade lyckades vi köra lika långt på halva tiden. Koh Kong-korridoren bjuder både på vilda elefanter (även om de är få) och heeelt fantastiska vägar. Omgivningarna var tidigare en plats för bovar och banditer, ett himmelrike för smugglare och tjuvjägare. Idag är det stort naturreservat där Chi Pat seglat upp som en destination inom ekoturismen.

9. Sihanoukville – Phnom Penh
23 mil, 4,5 timmar
Gott väglag, men ganska mycket lastbilar på grund av hamnen utanför Sihanoukville (uttalas Siiinåvill). Sista långsvängen med hojarna i Kambodja. Sorg i hjärtat, lite lättnad i baken.

3 kommentarer

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: