Asien,  Äventyr,  Kambodja

Vietnam runt på motorcykel

Vi har sett varenda vrå av Vietnam skulle en kunna säga. Resan startade lätt med en loop genom norra Vietnam. Vi ville testa och se, var livet längs vägarna någonting för oss? SOM det var. Vi fortsatte, mil efter mil efter mil. Våra kära motorcyklar Bonnie & Clyde har tagit oss genom hela detta långsmala land.

På grund av möten med människor drog vi först söderut ganska hastigt, hela vägen ned till Phu Quoc för att fira jul. Sedan åkte vi ologiskt nog norrut igen, till Danang och Hoi An, för att sedan ta oss in i nordöstra Kambodja.

Eftersom vi hade tre månaders visum i Vietnam var vi ganska lugna med tiden, men om du har en begränsad tidsram måste du välja. Ta inte för långa sträckor “bara för att”, se hellre till att få med dig några härliga höjdpunkter längs vägen.

Om du vill läsa allt om vår resa hittar du det under kategorin Vietnam. Om du vill läsa allt om våra erfarenheter längs vägarna hittar du det under taggen Motorcykel.

Statistik

  • Total sträcka:  374 mil
  • Total körtid:   95 h
  • Snitthastighet: 40 km/h
  • Antal dagar: 18 kördagar (total tidsförbrukning: 2 månader)
  • Snittsträcka per dag:  21 mil
  • Kommentar: Vi har kört fantastiska kustvägar där klipporna stupar ned i havet, stannat vid öde stränder för att svalka oss. Vi har letat oss igenom det mäktiga Mekongdeltat och kört genom det härliga höglandet, flera gånger. Ho Chi Minh-leden är verkligen vår favoritväg i Vietnam. Vattenfall, landsbygd, lite trafik.
Översikt på fortsättningen genom Vietnam (norra loopen är inte med).
Översikt på fortsättningen genom Vietnam (norra loopen är inte med).

Dag för dag

1. Hanoi – Sam Son
18 mil, 4,5 timmar
Bortsett från turen till Halong Bay var Sam Son det första, mycket efterlängtade, mötet med havet. Den lilla extra turen för att ta sig hela vägen till havet var verkligen värt det. Körningen längs motorvägen är inte optimal, men tidseffektiv.

2. Sam Son – Ky Anh
25 mil, 5,5 timmar
Jagade av vintern fortsatte vi längs Highway 1 söderut. Landsbygden susar förbi. Vattenbufflar strosar genom blötlagda risfält. Alla vinkar! Poliser vinkar oss igenom kontroller och vi börjar lära oss att det alltid finns gott kaffe i närheten (ca phe). Mycket bra motivationsdryck under långa körningar.

3. Ky Anh – Son Trach
8,5 mil, 2 timmar
Fantastisk väg upp till nationalparken Phong Na Ke-Bang. Här stannade vi för att upptäcka de många grottorna. Dark Cave var en höjdpunkt. De små vägarna mellan sockertopparna är en fröjd att köra. Jag ville bara ropa Ronjas vårskrik och köra i cirklar av lycka.

4. Son Trach – Vinh Quang/Vinh Moc
15 mil, 4 timmar
Stanna för blindmassage i Dong Hoi om du är stel i lederna. Vinh Moc Tunnels är ett måste innan du fortsätter vidare. Övernatta gärna här.

5. Vinh Quang/Vinh Moc – Hue
12 mil, 4 timmar
Åk inte motorvägen! Vi mötte översvämningar på TL4 och fick lägga om rutten. Kör du här innan regnet kommer är det förmodligen en helt otrolig upplevelse. Vi njöt, trots vätan. Allt tack vare fina småvägar mellan risfält, fantastiska sträckor längs kusten. Stanna ett slag och känn historiens vingslag i Hue.

Översikten på rutten genom centrala Vietnam.
Översikten på rutten genom centrala Vietnam.

6. Hue – Thanh My
15 mil, 3,5 timmar
Vackra vägar, mellan berg och hav. Norr om Danang ligger bergspasset som Top Gear hyllat i sin Vietnamspecial. En ren fröjd, om det bara inte regnat konstant när vi passerade. Ändå, svindlande vackert.

7. Thanh My – Kon Tum
21 mil, 4 timmar
Inlandsvägen Ho Chi Minh-leden är nog Vietnams härligaste väg. Verkligen en höjdpunkt! Du susar omkring bland böljande berg, ofta helt själv.

8. Kon Tum – Ninh Hoa
32 mil, 8,5 timmar
Tyvärr ren transport. Bra väg. Fina omgivningar, men vi hade full fokus framåt och missade egentligen allt annat än trafiken.

9. Ninh Hoa – Nha Trang
4 mil, 1,5 timmar
Ta omvägen runt halvön. Det är en himmelsk väg som slingrar sig omkring klipporna som stupar ned i havet. Eftersom avståndet till Nha Trang är litet poppar det ständigt upp resorter längs med kusten. Väl i Nha Trang finns alla möjliga bekvämligheter, och massvis av turister. Det är härligt med hav och strand, men vi var långt ifrån att vilja stanna.

10. Nha Trang – Phan Rang (Ninh Chu Beach)
15 mil, 4 timmar
Fortsätt med omvägar. Raka vägen är som regel snabbast, men minst skoj. Kör alltid, alltid längs med kusten när du kan. Ett rent nöje. Stanna vid öde stränder och svalka dig om inte vinden är nog. Kanske Vietnams vackraste vägar… Om du vill göra som oss och lyxa till det lite, ta in på resort och njut. Betydligt härligare än i Nha Trang.

 11. Phan Rang (Ninh Chu Beach) – Mui Ne
14 mil, 3,5 timmar
De vackra vägarna fortsätter. Ta av i Lien Huong och åk längs med havet. Vägen är dålig, men väldigt okej i “ökenstandard”. Grusvägen fortsätter, men du kommer belönas med vackra sjöar och växande sanddyner. Väl ute på väg 716 är asfalten len och fin. Passa på att njuta av vinden och vågorna (men kanske allra helst redan i Phan Rang…).

12. Mui Ne – Vung Tau
17 mil, 4 timmar
Mot Vietnams oljestad! Här är avenyerna breda och välasfalterade. Närheten till havet gör att det finns många vackra vägar. Missa inte Jesusstatyn eller någon av de många små fiskehamnarna.

13. Vung Tau – My Tho
10 mil, 4 timmar
Med en genväg genom Mekongdeltat tar du dig vidare med båt, utan att behöva åka genom Ho Chi Minh City. Tre timmar på vattnet, sedan fem mil körning (som tog en timme). En härlig dag på sjön som sparade oss ytterligare en dags körning.

14. My Tho – Rach Gia
21 mil, 5 timmar
Förbi flytande marknader och små städer längs med Mekongdeltats småfloder. Vackert, vackert.

15. Rach Gia – Ha Tien
10 mil, 2 timmar
Eftersom båten (Super Dong) inte tog motorcyklar, även fast några menade att det skulle gå fint, fick vi gå upp i gryningen och åka vidare till morgonfärjan från Ha Tien. Till Phu Quoc kom vi, med motorcyklar och allt. Det är en egen härlig historia.

16. Ha Tien – Cao Lanh
17 mil, 4 timmar
Genom mäktiga Mekongdeltat där både hus och båtar har påmålade ögon för att skrämma havsmonstret.

 16. Cao Lanh – Ho Chi Minh City
15 mil, 4 timmar
Igen, otroligt vackert genom Mekongdeltat. Alla lever vid sidan av små kanaler. Små broar är byggda, de flesta har en egen båt. Vi firade sedan nyår i trafiken i Ho Chi Minh City. Helt sjukt!

17. Ho Chi Minh City – Dak Mil
29 mil, 7 timmar
Transport, transport. Att ta sig ut ur storstäder tar ofta ett par timmar och HCMC var inget undantag. När stadens myller börjar lätta blir körningen återigen lite härligare.

18. Dak Mil – Kon Tum
34 mil, 9 timmar
Ibland är en genväg inte något annat än en senväg. Vi försökte ta en mindre väg som sedan visade sig gå alldeles för nära gränsen till Kambodja, bara att vända vid avspärrningen. Ändå, andra gången tillbaka på Ho Chi Minh-leden visar också

18. Kon Tum – Danang
30 mil, 7 timmar
Vid Dak To blir landskapet otroligt vackert. En fantastisk sjö, berg, vattenmelonodlingar, vattenfall, vattenbufflar och djungel. Efter tre hårda dagars körning är det tydligare än någonsin att livet längs vägarna i Vietnam både är fantastiskt förtjusande och ibland fruktansvärt. Läs mer om himmel och helvetet här.

 18. Danang – Hoi An
3 mil, 1 timme
I Danang levde vi volontärliv i en vecka för att sedan fortsätta till den vackra skräddarstaden Hoi An.

18. Hoi An – Kon Tum
29 mil, 7 timmar
Ibland kan en arbetsdag med körning kännas lätt. Som den här dagen. Älskade favoritväg, som vi nu körde för tredje gången. Sedan ut ur Vietnam via Play Cu, till Kambodja.

Översikt på södra delen av rutten. Vår favoritväg, som vi kört tre gånger är i en annan nyans av blått (vid Kon Tum).
Översikt på södra delen av rutten. Vår favoritväg, som vi kört tre gånger är i en annan nyans av blått (vid Kon Tum).

En kommentar

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: