Äventyr,  Thailand

Att vara turist i protesternas Bangkok

Det råder undantagstillstånd i Bangkok. Ett tiotal människor har dödats sedan december. Månader passerar, men oppositionens protester avtar inte. När motståndsrörelsen blockerar viktiga knytpunkter och förvandlar trängseln i trafiken till en odefinierbar massa påverkar det turister. Ändå är det mer än trafiken som påverkar turismen.

Längs med avenyer ligger taggtråd och bildäck som temporära avspärrningar. Lastbilar och bussar ställs som skydd. Säckar med sand används för att förstärka barrikaderna. En fotograf i skottsäker väst och hjälm passerar med raska steg, likt en korrespondent i krig. Bangkok är på sina ställen under belägring, men backpackerlivet på Khao San Road fortsätter som vanligt.

I fredags, på Buddhas födelsedag, gick omkring 1500 poliser mot en av demonstrationernas huvudplatser. Ett par timmar senare var de inte längre än 50 meter ifrån de första avspärrningarna. Vid lunch backade de undan, men visade tydligt att det var en varning. Samma dag tog polisen kontroll över en annan av platserna. Samtidigt säger företrädare för demonstranterna att de inte är beredda att förhandla, de löper linan ut, på vinst eller förlust.

Bild från Bangkok Post
Bild från Bangkok Post

På många platser runt om i Bangkok märks ingenting. Munkarna samlar in sitt morgonbröd, ölen flödar på barerna och det mesta har öppet som vanligt. Det går att resa till Bangkok också nu, men det gäller att följa med i nyhetsflödet och räkna med att transporter tar tid. Vi har valt att promenera mycket och också hamnat mitt i vimmel av demonstranter. Det bästa är nog att undvika folksamlingar helt, men det känns helt ofarligt att passera genom de stora massorna. Det är gamla som fikar, unga som köper t-shirts, familjer som blåser i visselpipor. Det liknar mest ett stort idrottsevenemang, som aldrig tar slut.

Att konflikten grundar sig i “folket mot eliten” är långt ifrån hela sanningen. Motståndet har starkt finansiellt stöd. Mat och vatten delas ut gratis, samma sak med tält. Missnöje är det, men frågan är om det starkaste alternativet är så himla mycket bättre?

Oavsett vad som händer i Thailand framöver så verkar det troligt att konflikten kommer trappas upp innan den bedarrar. Det kan förändra sig snabbt, till både det bättre och sämre.

En av vägspärrarna i närheten av Democracy Monument
En av vägspärrarna i närheten av Democracy Monument
Motståndsrörelsens slogans: Stäng ned Bangkok, Starta om Thailand
Motståndsrörelsens slogans: Stäng ned Bangkok, Starta om Thailand
Längs med de flesta stationer på Skytrainet hänger kollage, flaggor, vimplar och hemmagjorda symboler.
Längs med de flesta stationer på Skytrainet hänger kollage, flaggor, vimplar och hemmagjorda symboler.
Improviserad vägspärr vid Democracy Monument
Improviserad vägspärr vid Democracy Monument
Utanför Nationalarenan står rad efter rad med sprillans nya tält. Mer eller mindre tillfälliga hem för många i motståndsrörelsen.
Utanför Nationalarenan står rad efter rad med sprillans nya tält. Mer eller mindre tillfälliga hem för många i motståndsrörelsen.
Många accepterar inte ett nyval, systemet måste byggas om från grunden.
Många accepterar inte ett nyval, systemet måste byggas om från grunden.
Folkmassan under ett tal. Det applåderas, visslas och hurras.
Folkmassan under ett tal. Det applåderas, visslas och hurras.
Marknad, festival, demonstration. Ibland är gränsen svår.
Marknad, festival, demonstration. Ibland är gränsen svår.
Skuggan från Skytrainet är tacksam. Här vid Asok.
Skuggan från Skytrainet är tacksam. Här vid Asok.

En kommentar

Lämna ett svar

%d