Betraktelser

Saker du aldrig, ALDRIG ska göra på resa

Det finns många bra saker att göra på resa, men det finns ganska många saker du inte ska göra på resa. Jag tänkte passa på att tipsa om det. Vad du absolut inte ska göra på resa alltså.

1. Anta inte att allt ska vara som hemma
Hej! Du är på resande fot. Någon annanstans. Inte hemma. Det är inte hemma, det kommer inte vara som hemma. Det kommer inte lukta som hemma, se ut som hemma eller smaka som hemma. Starkt betyder någonting annat i Indien än i Gnesta och det är inte okej att ha skor på sig i alla affärer i Thailand. Res inte om du egentligen vill vara hemma.

2. Anta inte att du är det bästa som hänt personen som du möter
Turister är nyfikna, vill upptäcka, prata och komma nära. Ändå, det är minst lika viktigt att respektera att människor inte är attraktioner. Håll lite avstånd, le, se snäll ut. Du blir förmodligen inbjuden och omklappad ändå. Om det var så att du inte blev det, då kanske det inte passade just då. Det finns en by i nordöstra Kambodja, utanför Banlung, där de hänger ut olika tecken längs vägen för att visa att gäster för stunden inte är välkomna. De går in i andligheten. Låt alla som vill stanna i sig själva.

3. Klä på dig
Det kanske är varmt där du är, men behåll badkläderna på stranden. Ingen människa MÅSTE gå omkring med bart över på stan eller åka moppe utan byxor. Det gäller faktiskt hemma också!

4. Säg tack
Tänk att det ska vara så svårt att säga tack. Du säger tack, också när någon hjälper dig fast det ingår i personens arbetsuppgifter. När du tankar, betalar, lämnar nyckeln i receptionen. Att säga tack är att se en människa. Varje uteblivet tack är minus på karmakontot.

5. Be aldrig, ALDRIG en okänd människa smörja dig med solkräm på ryggen
Min obehagligaste stund på resan hittills, och hela upptakten till detta inlägg, var att en för mig helt okänd man kom över till mig på filten och frågade om jag kunde smörja honom på ryggen med solkräm. Alltså. Jag är för att ge varandra hjälp, men där går någon slags gräns. Jag log lite ursäktande, TYDLIGT obekväm, och mumlade något ohörbart. Han insisterade. Bad mig igen och höll fram flaskan. Jag pekade på min iPad som jag låg och läste på och menade att det skulle sabba den. NEJ DÅ! Solkrämen var inte oljig. Jag smörjde en okänd man på ryggen med solkräm och det var den obehagligaste stunden på resan hittills. Och då har vi varit i många konstiga situationer, men ingen är i närheten av såhär obekväm.

Så smörjer du dig själv med solkräm:

En kommentar

 • Ditte

  Tack för bra tips! Kan vara helt självklara för en del och för andra helt nya. Många tror att ”allt är som hemma” och framförallt de som är ovana resenärer.
  Vilken obehaglig situation att bli tillfrågad om att bli smörjd på ryggen. Du gjorde ju verkligen ditt bästa för att få slippa, men det räckte inte.
  Nästa gång är du mer beredd och säger nej….
  Ha det fortsatt bra!
  kramar!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: