Asien,  Äventyr,  Thailand

Polisen i Thailand är korrupt, men laddar för nyårsfirande

Lördagen började med att paragraffen i mig travade omkring i ilska. En lite lagom dos korruption till frukost är fan inte bra. Polisen i Thailand samlar in pengar till Songkran, det thailändska nyåret, som börjar firas imorgon.

Igår stod en patrull med poliser vid “down road” (vägen ner mot piren). Det är tydligt att det inte är öns poliser. De tre, fyra rundlagda männen som huserar i den lilla tegelbyggnaden vid sidan av templet är rätt – mätta. De har öppet ett par timmar om dagen och hanterar nog mest borttappade väskor och mopedolyckor. När jag kom susande mot bästa matbutiken på ön (Fresh Mart) stod det ett gäng högresta män med skottsäkra västar i enhetliga uniformer och hårt snörda kängor mitt i korsningen. Jag skulle praktiskt nog stanna precis innan, men jag såg hur de vinkade in en massa människor. Inte många västerlänningar.

Koh Tao är en liten ö. Dykcenter betalar myndigheterna för att immigrationspolisen inte ska kontrollera arbetstillstånd, folk lägger upp på Facebook när det är externa poliser på ön. Det mesta sköts med inofficiella (monetära) överenskommelser.

Nu är jargongen att poliserna från fastlandet är här för att samla in pengar inför sitt nyårsfirande. Mattias ringde från dykcentret och berättade att de står där idag också. Jag tror inte det är helt osant. De stoppar mopedister, de som inte betalar får gå därifrån – utan moped. Tydligen spelar det ingen roll om du hyrt mopeden, du får ändå betala en peng. Sedan får uthyraren i sin tur betala igen för att få tillbaka mopeden. Att trafikpolisen i Asien går att betala är väl välkänt, men ändå. Jag blir så förbannad. Paragraffen i mig slår knut på sig själv.

En paragraff är förresten en blandning mellan en giraff och en lagbok. Ärligt lånat från Min mormor hälsar och säger förlåt. En av mina favoritböcker i år. Tack Fredrik Backman. Språkgeni.

Det är ganska mycket folk (västerlänningar) som rycker lite på axlarna och tycker att en lagom dos korruption är lite härlig. Det gynnar oss att vi kan köra utan hjälm (och körkort), betala ett par hundra bath och köra därifrån. Men det är fel. Det är liksom det sista ledet i en korruptionssjuka som genomsyrar ett helt system. Jag mår illa av att vi kan betala för förmåner. Jag förstår att folk protesterar, men det finns liksom inget alternativ för det verkar väldigt svårt att vara motsträvig när det kan gynna en personligen.

Det är lättare att skrika “FY!” när en står på andra sidan, när du själv får en fin present “är det inte mer än rätt så hårt som jag arbetat”. 

Motståndsrörelsens slogans: Stäng ned Bangkok, Starta om Thailand
Motståndsrörelsens slogans: Stäng ned Bangkok, Starta om Thailand. 

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: