Asien,  Thailand

Bo billigt på lyxhotell i Bangkok

Redan när taxichauffören anger sitt första prisförslag på resan till hotellet i Bangkok förstår vi att det blir någonting extra. Resan som vi vanligen betalar 250 bath för vill han nu ha 800 bath för. Det är svårt att argumentera när vi bor i ett lyxigt hotellkomplex mitt i shoppingdistriktet.

När vi kliver ur bilen på uppfarten och möts av den uniformerade piccolon med guldskimrande vagn har vi ändå lyckats pruta ned resan till 500 bath. Vi skrattar och taxichauffören myser när han klappar sig om magen och ropar “hej du, hej du!” när han åker iväg. Vi är inte unika som svenskar på ett billigt lyxhotell i Bangkok inte.

För första gången på nästan tre månader sover vi i en säng med ett tjockt täcke. Under hela vår nästan tre månader långa vistelse på Koh Tao har vi sovit med luftkonditioneringen på 28 grader och tunna silkeslakan. Efter en lång resa somnar vi sedan i Bangkok under mjuka duntäcken och bara myser. När vi vaknar på morgonen och det är 22 grader i rummet fryser vi som rumpnissarna pratar istället. Vi är verkligen vana med värmen nu, även fast vi aldrig slutar svettas.

Bangkok är en perfekt stad att bo billigt och lyxigt på. I många städer är det omöjligt, men här finns det oändligt med alternativ. Vi hamnade på The Berkeley Pratunam, mycket tack vare poolen. Vid incheckningen blev vi uppgraderade direkt och fick ett rum lika stort som vår senaste lägenhet. Hotellet har några skönhetsfläckar och om en synar badrummet i kanterna finns det skavanker. För den som är van att lägga mycket pengar på hotellrum är nog detta ingenting särskilt, men för oss backpackers med budget är det ett helt fantastiskt alternativ. Någon har tumlat runt oss och kastat ut oss i hotellhimlen där ett lyxigt rum med fantastisk frukost bara kostar 500 spänn natten. Det får vi väl inte ens ett luggslitet rum på Grand i Ludvika för.

Nu promenerar vi under kristallkronor och får osten hyvlad åt oss vid frukosten. Vi är så vana med att öppna våra egna dörrar och bära våra egna tallrikar till frukostbordet att den bugande personalen bara ler när vi fumlar omkring. Jag vill aldrig ta detta för givet.

Snart ska jag ta en joggingtur med utsikt över de glittrande hustaken och sedan ska jag dricka te i sängen med en mjuk morgonrock lindad om mig. Utanför finns det oändligt med gallerior och jag har redan unnat mig en ny blus. Såhär ska det vara att ha semester på semestern.

Inget dumt ställe att vila lite på.
Inget dumt ställe att vila lite på.
Att knalla omkring på de tjocka heltäckningsmattorna i hotellets torn är som att vandra omkring i stora balsalar. Ackompanjerad av hissmusik.
Att knalla omkring på de tjocka heltäckningsmattorna i hotellets torn är som att vandra omkring i stora balsalar. Ackompanjerad av hissmusik.

3 kommentarer

  • Freedomtravel

    Vi brukar nästan alltid bo enkelt, men vi har bott ganska lyxigt några enstaka nätter i Bangkok, Hanoi och i Manila. Toppen att passa på i Asien eftersom det är så mycket billigare! :)

  • Ditte

    Vad härligt! Unna er detta och njut! njut lite extra för mig också…Uppskattar så mycket att få följa med på era äventyr och drömmer mig så där en 35 år tillbaka i tiden. Då bodde jag på Hotel Reawan i Bangkok, ett då femstjärnigt hotell och vi fick dela på den frukost som ingick i priset. Minnen….
    Ha det allra bäst!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: