Asien,  Äventyr,  Singapore

Idag finns lejon bara på zoo i Singapore

När prinsen landsteg på ön som skulle komma att bli Singapore skymtade han enligt legenden ett lejon. Det var ett gott tecken och Singapore blev Lejonstaden. Idag finns det bara lejon på zoo i Singapore. Kanske är de också de enda som någonsin funnits på ön …

Singapore har fått sitt namn efter de malajiska orden singa (lejon) och pura (stad). Det gamla kungariket Singapura har genom århundraden fallit under många olika länders styre. Sedan 1960-talet är Singapore en helt självständig stadsstat. En stad och en stat som räknas som en av Asiens första tigerekonomier tack vare den snabba industrialiseringen. Levnadsstandarden är hög, liksom standarden på stadens zoo som också dateras tillbaka till 1960-talet.

Singapore Zoo är rankat som ett av de bästa i världen. Skansen-Jonas håller med. Du vandrar genom naturtrogen regnskog och naturliga miljöer, men det är fortfarande en djurpark. Även om parken numera inte utökar sitt bestånd av arktiska djur finns det en isbjörn och några stackars pingviner. Det märks helt enkelt tydligare i vissa inhägnader att det verkligen är en djurpark där alla kanske inte trivs. De driver många forskningsprojekt och propagerar varmt för att bevara vår vildmark, men det är lite ledsamt att se den stora orangutangen bakom glas. Honorna och barnen får leka omkring fritt i trädtopparna på en ö, så de är det en fröjd att se.

Det är inte hela världen om du missar ett besök på Singapore Zoo. Det är en fin park, men inte fantastisk. Det är en djurpark, med allt vad det innebär.

Och ja, det finns lejon i parken. Men, det finns också tigrar. Och experter menar att det aldrig funnits lejon i Singapura. Förmodligen var det en tiger som prinsen misstog för ett lejon. Lejonstaden borde alltså heta Tigerstaden. Harimaupura låter inte så illa det heller, men lejonen ståtar ändå på statyer runt om i stadskärnan.

Ormar är alltid både fascinerade och lite ... läskiga. Men vackra!
Ormar är alltid både fascinerade och lite … läskiga. Men vackra!
Sköldpaddor är en av mina absoluta och det finns många i parken. Den här lilla rackaren var en av de minsta och hen försökte simma, på land.
Sköldpaddor är en av mina absoluta och det finns många i parken. Den här lilla rackaren var en av de minsta och hen försökte simma, på land.
Parken bjuder på gott om plats och lummiga promenader.
Parken bjuder på gott om plats och lummiga promenader.
Bästa babianbebis!
Bästa babianbebis!
De två vita tigrarna simmade och promenerade, runt - runt - runt - runt. De såg lite understimulerade ut, men extremt starka.
De två vita tigrarna simmade och promenerade, runt – runt – runt – runt. De såg lite understimulerade ut, men extremt starka.
Titta alltid upp i träden! Det finns apor nästan överallt. Och vi hittade även ett fågelbo med nykläckta ungar vid sidan av jättesköldpaddorna. Det finns riktig natur i den artificiella parken.
Titta alltid upp i träden! Det finns apor nästan överallt. Och vi hittade även ett fågelbo med nykläckta ungar vid sidan av jättesköldpaddorna. Det finns riktig natur i den artificiella parken.

Lämna ett svar

%d