Asien,  Betraktelser,  Filippinerna

Spåren efter stormen

När tyfonen Yolanda slog in över Filippinerna var det den starkaste tyfon som någonsin nått land. Paradisöar förvandlades till plockepinn. Turisterna blåste också bort, och de har inte hittat tillbaka. Men vi är här, och Filippinerna är mer än redo att ta emot oss.

Många är de som berättat för oss vad de gjorde när tyfonen kom. De säger bara så, Tyfonen med stort T. Filippinerna möter många oväder om året, men alla pratar om Yolanda som den enda. Den största. Katastrofen. På norra Cebu såg vi själva att tälten står kvar, de vita platsdukarna lyser genom den gröna vegetationen. Hjälpen har kommit, om än kanske inte överallt, och för det är de så tacksamma. Dock har inte turisterna vågat sig tillbaka i samma utsträckning. Många rum står tomma, somliga har förlorat alla möjligheter till egen försörjning.

Det finns en hel del sorgliga syner. Fortfarande syns tydliga spår efter stormen. Alla har inte haft råd att bygga upp sina hem än.

Genom att turista smart och bo på mindre, familjeägda resorter går det att göra skillnad enkelt. Första steget är att komma hit, andra att stoppa pengarna i rätt fickor i största möjliga mån. Det kan vara svårt, men tacksamt.

Även om allt inte är uppbyggt är Filippinerna mer än redo för turisterna igen. Och det är ett extremt tacksamt land att resa i!

DSC04816 DSC04820 DSC04828

En kommentar

  • Freedomtravel

    Vi var där ganska kort efter tyfonen, och valde därför att inte åka till de hårdast drabbade områdena. Men Filippinerna består ju av sååå många öar. Dit vi åkte märkte vi knappt något.

Lämna ett svar

%d