Asien,  Äventyr,  Dykning,  Filippinerna

Dramatisk snorkling och dykning i världsklass på Gato Island

Det går att upptäcka undervattensvärlden med mask och snorkel också. Jag hängde med till Gato Island (igen), även fast jag inte dök. Snorklingen var dramatisk!

Gato Island (Kattön) är en klippö som är helt obebodd, förutom några häckande havssulor (eller liknande, jag är rätt dålig på fåglar och orkar inte fråga någon som vet). Här finns det naturliga klätterväggar och massvis av grottor och tunnlar. De flesta under vatten, men den så kallade katedralen går att komma in i även med snorkel (vid lågvatten). Därinne ekar det och fladdermössen viner omkring i höjden. Dykarna börjar sitt tunneldyk genom ön här. De får träffa hajarna som bor där, men som snorklare finns det andra sköna möten att göra.

Runt ön simmar en hel del maneter. Jag hittade några som såg ut som kinesiska restauranger med juldekorationer. De blinkade i alla tänkbara färger. Rött, gult, grönt, blått. Precis som om de hängt ut julgransljus runt kroppen sin. Sedan finns det massor av krabbor och en del vanlig fisk.

Korallreven börjar inte förrän djupare, så det är inte så vackert. Men dramatiskt.

Jag hittade en välkamouflerad skorpionfisk, en pipefish (vet inte vad de heter på svenska, men de ser ut som en blandning mellan en sjöhäst och ett rör), flera havsormar och ett par puffers. Så det var inte bortkastad tid inte! Även om jag hellre följt med och tittat på pygmesjöhästarna och hajarna som dykarna får se …

Klipporna och de många tunnlarna gör miljön dramatisk som tusan.
Klipporna och de många tunnlarna gör miljön dramatisk som tusan.
Lilla, lilla dykbåten och stora, stora klippan.
Lilla, lilla dykbåten och stora, stora klippan.
Mot klätterväggen!
Mot klätterväggen!
Klättra upp, hoppa ned. Plask!
Klättra upp, hoppa ned. Plask!

En kommentar

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: