Asien,  Äventyr,  Filippinerna

Tao betyder människa på filipino och människor betyder nästan allt

Ni vet hur en efter att ha besökt ett nytt land berättar om människor. Hur de var, vad de sa, hur deras kaffe smakade. Det är en konst full av generaliseringar och fallgropar, men ändå någonting intressant. För människor är verkligen en resa.

När vi seglade med Balatik genom Tao fick vi reda på att tao betyder människa på filipino. Det var grunden i deras verksamhet, människor. Om vi utgår från oss själva är människor grunden i allt, men hur en än vrider och vänder på det är människor alltid en stor del i att resa. Det är sådant vi skrivit hem om ändå sedan vi började förflytta oss. Det handlar om grannen på andra sidan gärdsgården likaväl som kejsaren av Kina.

Det enda som är lika är att vi är olika, men ändå så samma. Om ni hänger med?

Oavsett vart vi åker fascineras vi av folk. Av människor. Vi förundras över att barnskratt alltid låter likadant och blir förbannade över hur det finns ignorans överallt. Vi är så skonade i Sverige. Bara genom att födas i ett land med fördelar har vi ett ointagligt försprång, men ändå är det många saker som vi aldrig kan ta ifrån en människa. Grundläggande saker vi alla har. Vi är så lika, och olika. För ingen passar i samma form, men alla har en form. Ungefär så.

Därför är världen bra. Därför är resor bra. Därför är Tao bra.

I Filippinerna är människor väldigt bra på engelska. Det underlättar mycket när en vill prata om djupare saker, komma närmare inpå. Vi har fått många fina minnen här, och nästan alla involverar en människa. Några andra en hund eller två. Gemensamt är att de allra bästa, de är snälla. Mot sig själva, människorna och världen. Sedan spelar det ingen roll hur kaffet smakar.

En människa som har det bra.
En människa som har det bra.
Två människor som har det bra med en hund.
Två människor som har det bra med en hund.
En människa med vindpinat hår och sneda ögonbryn som har det bra tillsammans med en hund som har det bra trots att hans öron blåser omkring.
En människa med vindpinat hår och sneda ögonbryn som har det bra tillsammans med en hund som har det bra trots att hans öron blåser omkring.
En människa som försöker ha det digitalt bra med två hundar. Det verkar som att det går bättre att ha det bra i knät.
En människa som försöker ha det digitalt bra med två hundar. Det verkar som att det går bättre att ha det bra i knät.

En kommentar

  • Mari

    Mycket fint och så himla sant. Längtar bort till ett land där människorna faktiskt hinner va snälla mot sig själv och sina närmsta. Puss

Lämna ett svar

%d