Asien,  Äventyr

Turist i terroristernas ö-värld

Vi visste att det finns osäkra zoner i Sabah. Det har (bara i år) varit flera fall av kidnappningar. Vi har läst på, följt UD:s reseråd och inte varit ute på några egna utsvävningar. Ändå kom det lite, lite för nära.

Regionen Sabah ligger på Borneos norra spets. Området kopplas samman med Mindanao i Filippinerna via en slingrande ö-värld. Allt eftersom myndigheterna har tagit kontrollen över Mindanao har de mindre trevliga samlingarna av människor som ställer till med oreda förflyttat sig söderut för att komma undan lagens långa arm. De förflyttar sig enkelt i snabba båtar mellan de små öarna.

Den östra delen av Sabah är världskänd för sin otroliga dykning. Nationalparken Sipadan är ständigt i topp på listor över den bästa dykningen i världen. Ön Mabul som vi bodde på är precis i närheten. Det var här vi dök med valhaj! Vi frågade de olika människorna som jobbade med dykningen när vi kom om kidnappningar och terrorister och banditer och andra rövarhistorier. De nickade lugnt och bekräftade att de “hör historier”. Ingen hade upplevt någonting eller känt sig osäker.

Västerlänningar har varit skonade, men kinesiska turister är mål. Kina är kända för att betala för att befria sina medborgare. När en gruppering höll en fransk segelbåt med besättning som gisslan skickade Frankrike en specialstyrka som enkelt fritog dem. Där betalades inte en krona.

I lördags dök vi hela dagen och lämnade sedan resorten. När vi kom tillbaka till stan och fick läsa tidningar var ett drama från Mabul på förstasidan. En polis hade blivit mördad och en kidnappad. På resorten bredvid oss. Medan vi lugnt bubblande runt i de omkringliggande reven. När vi förstod vad som hänt var vi redan långt, långt borta. Vi märkte aldrig något, var aldrig rädda. Men i efterhand är det absolut obehagligt.

Som den paragrafryttare jag är skulle jag aldrig resa in i ett område UD avråder oss att åka till. Nu har vi gjort det ändå, oavsiktligt. I juni uppdaterade UD sina rekommendationer. Jag kollade upp det, innan vi bokade flygbiljetterna till Borneo. Sedan skedde uppdateringen. Klantigt.

Nu gick det bra. Och idag åker vi till Bali. Så ingen anledning till oro! 

Lärdom: kolla UD:s uppdateringar löpande under resan.

Vid det gula krysset bodde vi på vår dykresort. Den gula pilen visar toppen på bryggan där vårt dykcenter låg. Den röda cirkeln visar vart den andra resorten ligger. Det är väl en sisådär 200 meter bort.
Vid det gula krysset bodde vi på vår dykresort. Den gula pilen visar toppen på bryggan där vårt dykcenter låg. Den röda cirkeln visar vart den andra resorten ligger. Det är väl en sisådär 200 meter bort.
Vackert, men inte så säkert.
Vackert, men inte så säkert. Det var här det hände.

4 kommentarer

 • Carina

  Älskar Bali var där i april åker tillbaka i september har varit där 7 gånger . Hur länge blir ni där ? Ha en bra resa . Kram

  • beccus

   Vi har inte ens varit här i 24 h än, men ÄLSKAR det. Vi kommer resa längs med norra kusten i en vecka, sen åka över till Gili T :) Säg till om du har några tips! Kram kram

 • Freedomtravel

  Oj, otäckt.Jag brukar också kolla UDs reserekommendationer. Försäkringen gäller väl inte heller om man befinner sig någonstans där de avråder. Fast jag har nog inte heller tänkt på att kolla under tiden… det är ju inte så lätt att ha koll på!

Lämna ett svar

%d