Asien,  Äventyr,  Indonesien

Vi har druckit världens dyraste kaffe direkt från tillverkarens … röv

I Indonesien dricker de inget bajskaffe. Eller, jo det GÖR de faktiskt. Men gott sådant. Och dyrt. Här finns världens dyraste kaffe. Malt på bönor som passerat igenom tarmsystemet hos mårddjuret lawak.

En kopp java är grunden för varje klassisk fika. Vi dricker massa, massa kaffe hemma i Sverige. På plats i Indonesien, med ön Java inom synhåll i skrivande stund, MÅSTE en faktiskt testa en kopp bajskaffe. På vår väg över bergen på Bali stoppade vi till på en liten kaffegård och fick följa processen och smaka på det svarta guldet. Det svarta, utbajsade guldet.

Lawaken vet precis när frukterna är som bäst, när de är röda och perfekt mogna. Då snaskar det lilla mårddjuret i sig de godaste exemplaren.

Kopi Lawak är världens dyraste kaffe. Lawak är det inhemska ordet för mårddjuret, och kopi betyder helt enkelt kaffe. När bönorna passerat igenom tarmsystemet kommer de ut i andra änden. Avföringen samlas in och kaffebönorna behandlas sedan som vanligt. De rostas och mals. Med lite varmt vatten och en kopp kan en sedan avnjuta bajskaffe.

Det smakade väl ärligt talat inte så speciellt. Fylligt och lite beskt. Men inte bajs.

Dock tvivlar jag på om det är så geniunt som det kanske låter. På den lilla kaffegården vi besökte satt det två mårddjur i varsin liten bur. Superdeppigt. De var inte glada. Jag har läst att de i det vilda ska lägga sin spillning på samma plats och att avföringen sedan plockas därifrån, men jag tvivlar på det. När världens dyraste kaffe kan framställas billigare genom att helt enkelt låsa in producenten tror jag inte människan är bättre än att vi tar chansen. Så, spendera pengarna på ett kaffe som är snällt producerat istället. Vi kan nog låta mårddjuren snaska kaffefrukter och bajsa ifred.

Lite olika kaffeböner, i olika stadier. I burken ligger de fortfarande i avföring.
Lite olika kaffeböner, i olika stadier. I burken ligger de fortfarande i avföring.
Bönorna rostas (förmodligen mest för syns skull).
Bönorna rostas (förmodligen mest för syns skull).
Kaffebönor på gren. Några av frukterna ser faktiskt godare ut än andra.
Kaffebönor på gren. Några av frukterna ser faktiskt godare ut än andra.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: