Norge,  Oslo,  Vardagen

Vilken är den bästa dagsutflykten från Oslo?

Vi har varit i Skandinavien i sex veckor nu. I nästan tre veckor har vi haft ett hem, en lägenhet. En hel helg har vi varit i Oslo utan att flänga, typ. Då är det väl hög tid för en dagsutflykt? Jajjemän! Vi tog svängen förbi Kistefoss. Industrimuseum, skulpturpark och konsthall.

När äventyret tagit slut och vi landat i vardagen lovade vi oss själva att fortsätta upptäcka i närheten. Att fortsätta gå och titta uppåt, ta omvägar och möta främlingars blick. Det är så himla enkelt att hoppa in i hjulet och bara rusa på. App, app, app. Broms i sjön! Jag vill så gärna fortsätta bli glad för de små sakerna i livet och någonting så enkelt som några timmars utflykt en söndag gör att jag hjular i hjärtat.

Vi fick ett tips (tack Maria!) om Kistefos. Årets utställare i konsthallen är Maria Abramović. Tydligen både välkänd och erkänd. Som ganska obevandrad i konstvärlden hade jag ingen koll, men blev ändå glad. Vi fick inte ta några kort inne, men om ni hinner innan 5 oktober så hänger allting kvar. Eller kolla runt lite på internet. YouTube har mycket av hennes performances. I Norge är väl hennes återskapning av Edward Munchs Skriet mest känd.

Kan Kistefos vara bästa dagsutflykten från Oslo? Kanske. Särskilt för den som vill ha natur och kultur i ett. För det går att vandra längs älven och snubbla på skulpturer samtidigt.

I det gamla pappersbruket är det både gammalt och nytt. Rörigt och konstigt.
I det gamla pappersbruket är det både gammalt och nytt. Rörigt och konstigt.

IMG_2404 IMG_2397 IMG_2386 IMG_2364 IMG_2363 IMG_2359 IMG_2355

Den gamla dammen står precis intill. Det hörs!
Den gamla dammen står precis intill. Det hörs!

IMG_2425

IMG_2414 IMG_2427 IMG_2479

Slutprodukten!
Slutprodukten!
Fina, fina fönster!
Fina, fina fönster!
ASEA, som blev ABB, hade en inte helt fin symbol på sina små skyltar. Pappersbruket var fullt av gamla grejor från Västerås.
ASEA, som blev ABB, hade en inte helt fin symbol på sina små skyltar. Pappersbruket var fullt av gamla grejor från Västerås.
Så kan en flygplansmotor se ut inuti. Siddu!
Så kan en flygplansmotor se ut inuti. Siddu!

IMG_2437

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: