Asien,  Äventyr,  Kina

Kinesiska muren är egentligen Den långa muren

En sak som en får på resa är nya perspektiv. Jag tappade hakan när jag förstod att Kinesiska muren egentligen heter Den långa muren. Det borde väl egentligen inte förvåna någon?

Vissa saker känns så självklara att en inte reflekterar över alternativ. Som vad platser heter och hur de ska se ut. Jag trodde att muren kunde ses från månen när jag var barn, men fortfarande i vuxen ålder tänkte jag nog att hela långa muren skulle vara ett ogenomträngligt hinder. Det är ganska långt ifrån sanningen, men det är ändå ett imponerande byggnadsverk.

Ännu mer imponerad blev jag av att vi lyckades besöka en del av muren som bara var för oss. I Badaling, till exempel, är muren full av försäljare och en bra (eller dålig) dag kan en vara tvungen att köa och trängas. Men det finns alternativ!

Jag har skrivit mer om vart vi var och tips på bra ställen att besöka muren runt Beijing tidigare. Läs mer om det här.

Vi var två månader i Kina, och jag kan verkligen sakna de konstiga, annorlunda och självklara skillnaderna. För bara för att någonting inte är som en är van vid, betyder inte det automatiskt att det är sämre. Med det inte sagt att det finns problem i Kina (inte minst demokratiska), men vi i väst kan vara lite snabba i att döma ibland.

DSC09366 Untitled1DSC09299 DSC09320 DSC09327

2 kommentarer

  • FREEDOMtravel

    Muren är imponerande! (Har varit där två gånger) Vad saker heter beror väl lite på perspektiv. I Vietnam heter Vietnamkriget istället Amerikanska kriget… Egentligen självklart, men förvånade mig ändå när jag upptäckte det! ;)

  • ditteakker

    Roligt att läsa om Muren igen. Jag hann ju besöka den många gånger och på olika platser i Kina under de fyra år vi bodde där. Jag saknar ofta tiden i KIna och visst skall jag åka tillbaka.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: