Äventyr,  Betraktelser

Så kan du vara lite snällare mot djuren på semestern

Jag älskar djur, och jag älskar att resa. Att uppleva vilda djur, i sina naturliga miljöer, är bland det häftigaste som finns. Men jag, och ni, måste bli bättre på att tänka på djuren först – även på semestern!

Ofta bestämmer vi resmål bara baserat på ett rikt djurliv. Vi har hängt på djurskyddshägn i Bolivia, skrämts av caimaner på morgonpromenad i Costa Rica, simmat med valhaj och hejat på orangutanger på Borneo. Drömresan just nu är till Namibia … Ingen av dessa resor hade varit den samma utan djuren.

Men vet ni? Vi glömmer bort vad djuren tvingas göra för att behaga och underhålla. De sövs, jagas, dödas, fångas, misshandlas och får ibland arbeta ihjäl sig.

Jag har ridit elefant i Thailand, ätit kött i Kina och stannat för att se på en infångad papegoja längs vägen i Panama. Men, jag försöker bli bättre. Mer medveten. Vilda djur är inte underhållning.

Goda råd för en djurvänlig semester (från World Animal Protection)
Det finns flera smarta saker att tänka på för att vara snällare mot djuren på semestern.

  1. Vilda djur hör hemma i det vilda. Om du vill se djur på semestern, beundra dem i deras naturliga miljöer.
  2. Gå inte med på att bli fotograferad tillsammans med ett vilt djur. Dessa djur har ofta tagits från det vilda, ibland efter att föräldrarna dödats. Ofta drar man även ut djurets tänder och drogar det så att det ska bli lättare att hantera.
  3. Undvik att rida på djur som åsnor, kameler och elefanter. Många djur överarbetas och får inte tillräckligt med mat, vatten eller vila. Vilda djur fångas ofta in när de är små och tränas med brutala metoder.
  4. Var försiktig med att besöka djurparker. Många håller djuren under skadliga förhållanden och stressar djuren, t.ex. genom att låta turister hantera dem. Seriösa djurparker bör även ha avelsprogram med syftet att återinföra djuren i det vilda.
  5. Undvik attraktioner med marina däggdjur som valar och delfiner eftersom de lider av stressen och en onaturlig miljö i fångenskap.
  6. Låt bli att närvara vid tuppkamper, tjurfäktning och festivaler eller evenemang som innehåller djurmisshandel.
  7. Ät med gott samvete och undvik matvaror som kommer från djur som har utsatts för lidande – t.ex. Foie Gras från tvångsmatade gäss. Undvik även lokala rätter som innehåller vilda eller utrotningshotade djurarter.
  8. Köp inte souvenirer som kommer från djur – päls, elfenben, skal, sjöhästar, tänder, sköldpaddsskal och annat.
  9. Dokumentera gärna om du ser djur som lider eller blir vittne till djurmisshandel när du är ute och reser. Foton eller videoinspelningar är värdefulla bevis men betala aldrig för att få spela in något.
  10. Informera den lokala polisen, turistkontoret och en lokal djurskyddsorganisation om det finns en. Berätta om det inträffade för din resebyrå vid hemkomsten.

Genom att följa dessa råd hjälper du oss göra världen bättre för djur och bevara vilda djur i det vilda.

Skjermbilde 2015-08-03 kl. 17.52.46

Lämna ett svar

%d