Asien,  Äventyr,  Resa,  Resor,  Restips,  Tips,  Vietnam

Välj Vietnam i vinter

Vi svenskar har vallfärdat till Thailand varje vinter i årtionden nu. Jag vet, jag gör det också. Men, det finns alternativ. Om du väljer att åka till Vietnam i vinter kommer du hänföras och undra varför du inte vidgade vyerna tidigare.

Vietnam är avlångt, och otroligt olikt sig själv från norr till söder. Du måste först välja vart du vill åka. Vilket virrvarr vill du uppleva? Hanois eller Ho Chi Minh Citys? Sedan, vill du ha hav och sand eller berg och sjöar eller floder och djungel? Allt finns! Det gäller bara att göra lite förarbete och välja vad en vill uppleva.

Jag vet, det är inte alltid så lätt … Men kanske kan våra favoriter ge viss vägledning.

Om du väljer Vietnam i vinter kommer du bli rikligt belönad!

Våra fem favoritplatser i Vietnam

Danang
Storstad, strandliv, kultur, roadtrips. Staden vid kusten i centrala Vietnam har absolut allt, och om du vill komma nära inpå det riktiga livet i landet – var volontär. Läs mer om volontärarbete i Danang. Om du är i Danang finns det inga ursäkter för att inte åka söderut till Vietnams kanske vackraste stad, Hoi An.

En bildgoogling på Danang ger en ganska bra bild av allt vackert som finns här.
En bildgoogling på Danang ger en ganska bra bild av allt vackert som finns här.

Hanoi
Kaoset, klappret, maten, ölen, gathörnen, parkerna, marknaderna, mopederna – vi ville aldrig åka härifrån. Hanoi är annorlunda, och förtjusande. Ungefär såhär spenderade vi kvällarna i myllret. Passa på att åka norrut. I bergen finns vågade vägar, vattenfall och fina, fina människor.

En vanlig uteservering med bia hoi en kväll i Hanoi
En vanlig uteservering med bia hoi en kväll i Hanoi

Phong Na
I nationalparken där världens största grotta ligger finns det flera spännande hålrum att upptäcka (och en stark historia från det amerikanska kriget). Det här är för dig som vill uppleva något utöver stad och strand. Det här är den vietnamesiska landsbygden när den är som bäst, med en twist. Läs om vårt äventyr i Dark Cave här.

Magiska formationer i Paradise Cave, också en grotta i nationalparken Phong Na.
Magiska formationer i Paradise Cave, också en grotta i nationalparken Phong Na.

Halong Bay
Vietnams kanske största turistattraktion lämnar ingen besviken. Det är dramatiska kalkstensklippor och paradisiska bukter. Se till att inte bara ta en dagstur på en båt (och särskilt inte en partybåt), utan ge dig själv några dagar ute i den spektakulära skärgården. Då får du se mer, och inte bara hänga runt andra båtar.

Här går det att hänga ett slag ... Ta en kajaktur, sov under stjärnorna och njut av att bara vara.
Här går det att hänga ett slag … Ta en kajaktur, sov under stjärnorna och njut av att bara vara.

Phu Quoc
Vietnams södra ö är kanske det närmaste Thailand man kommer i Vietnam. Vi åkte hit och vilade. Här har hotellkomplexen börjat växa fram längs Long Beach, och det finns charterturister här. Perfekt att kombinera med Mekongdeltat och Hoh Chi Minh City.

Det är inte bara vi som har pustat ut under en palm på Phu Quoc.
Det är inte bara vi som har pustat ut under en palm på Phu Quoc.

10 kommentarer

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: