Det bästa,  Restips,  Tyskland

5 tips för en helg i Hamburg

Vår weekend i Hamburg var härlig som bara den. Vad vi gjorde? Strosade, shoppade, slappade – repeterade. Med en god kopp glühwein mellan varven upplevs staden som bäst!

Det bästa med Hamburg var nästan att det inte finns några måsten. Inga Eiffeltorn som måste ses, inga Louvrens som måste besökas.

Det är lätt att ta dagen som den kommer och inte planera sönder långhelgen, men ändå ha det helt wunderbart!

SHOPPING
Hamburg är Tysklands näst största stad, ändå känns city kompakt och lätthanterligt. Shoppingdistriktet runt rådhuset har både stora gallerior och ståtliga shoppinggator. Jag halkade in i en Michael Kors-butik och snubblade ut med en helt ny väska … Det var första gången jag betalade för ett märke med lite “klass”, men hittills har investeringen lönat sig! ÄLSKAR den. Och butiksbiträdet som trollade fram den efter en otroligt förvirrad beskrivning på vad jag letade efter.

Pass på! Hamburg är lite som Oslo – många butiker är tvärstängda på söndagar.

ETT UNDERBART UNDERLAND
En promenad i hamnområdet är självklart obligatoriskt. Obligatoriskt är också Hamburgs främsta turistattraktion: Miniatyrlandet. Över 60 000 svenskar hade besökt den stora modellvärlden när vi var där. Det är fantastiskt för barn – men även för vuxna. Jag tröttnade lite på folkmassorna efter en timme, men Mattis med modellbyggardrömmar hade kunnat stanna hela dagen.

Att utforska alla detaljerna i den stora skapelsen är fantastiskt! Vi hittade en porrfilminspelning (?!) i Danmark, en dykande ko och Herbie som fastnat bland får.

HAMBURGARE OCH HOTELLDRINKAR
Det är lätt att äta sig runt Hamburg. Det finns kvarterskrogar med korv och designhotell med järvjärpar överallt (typ). Vi var (såklart) tvungna att äta hamburgare i Hamburg – och utbudet är stort! Googla bara på “best hamburgers in Hamburg”. Vår godaste beställde vi på en läsplatta på Burgerlich. Kanske inte värt en omväg, men väl värt ett besök om det passar in i promenaden. Något som däremot är värt en omväg är att ta en drink i hotellbaren på East. Gott, glassigt och riktigt snyggt!

HORKVARTER OCH BAKGATOR
Reeperbahn är fullt av blinkade neonskyltar för sexklubbar och allt ett svensexegäng kan önska sig. Det finns fortfarande gator där kvinnor inte är välkomna och kriminaliteten är hög. Cash is king och ölen blaskig. Ändå finns det guldkorn runt Reeperbahn. Leta dig bortom huvudgatan och upptäck fotbollsfansens St Pauli. Och ät syndigt kött på  Fredenhaus. Dit har turistpriserna hittat, men inredningen andas fortfarande en blandning av prostitution och perfektion.

Reeperbahn är både fantastiskt och fruktansvärt, samtidigt. Glittrigt och smutsigt, kulturellt och avskyvärt.

SOLNEDGÅNG FRÅN TOPPEN AV ETT KYRKTORN
Ingen riktig weekend utan en härlig solnedgång, eller hur? Från toppen av St. Michael’s kyrktorn såg vi både staden läggas i mörker, och oändligt med par hångla. Några satte fast några kärlekslås i gallret, andra flätade ihop fingrarna och såg hamnstadens giraffkranar sakta försvinna i horisonten.

Det finns en hiss upp i tornet, men den var ur funktion när vi var där – till Mattis stora (lårmusklers) förtret.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: