Resor,  Sverige,  Värmland

Sväng förbi hemma hos Selma Lagerlöf

Sola’ skiner alltid i Kallsta’. Jag vet, jag har bott där. Värmland är alltid lite härligare, lite göttigare och, bäst av allt, lite närmare. De värmländska vägarna är underbara för både bil- och cykelutflykter, och jag kan inte tänka mig ett mer lockande mål än Selma Lagerlöfs Mårbacka. 

Många har redan planerat sin semester, bokat sin stuga, rekat destinationer. Vi vilar i vetskapen om att det löser sig. Senaste året har vi blivit bättre på att semestra och upptäcka närmare hemmet. Vi MÅSTE inte flyga halva jorden runt för att dra på äventyr, vi har hittat dem runt hörnet.

Norska bergstoppar, danska städer och värmländska skogar kan vara minst lika underbara som filippinska kalkstensklippor och karibiskt öliv.

Ett mål i sommar är att besöka Selma Lagerlöfs Mårbacka igen. Jag var där med skolan som barn, och jag minns pennor, gamla skrin och jättelika trädkronor, men inte så mycket mer. Jag vill uppleva ett författarskap, en krutburk till kvinna och resa tillbaka i tiden.

Mårbacka är mer än en minnesgård, det är en tidsresa. Det ser ut precis som när Selma dog 1940.

Så sväng förbi Sunne i sommar. Fryken glittrar, dansbanden svänger och Mårbacka blomstrar.

En kommentar

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: