Äventyr,  Djurliv

Det blir fler sköldpaddor i världen

Det är något särskilt med sköldpaddor, något mäktigt och samtidigt försvarslöst. Även om de fortfarande är hotade ökar äntligen antalet sköldpaddor. Hurra!

Vi och våra stora ryggsäckar var lastade på en liten motorbåt, på väg från ön Utila till fastlandet. Istället för att ta färjan fick vi skjuts av en av vår värd Ruby’s vänner, mot en peng. Plötsligt bröts vattenytan av någonting mörkt, taggigt och väldigt. Det stod i stark kontrast mot det karibiska kristallvattnet, och det tog en stund innan vi förstod vad vi sett.

Havslädersköldpaddan vi såg är ovanlig, utrotningshotad.

Havslädersköldpaddan i Honduras är fortfarande fascinerande för mig. Såhär i efterhand är det omöjligt att säga hur stor den var, men arten är störst i världen. De väger lika mycket som bilar, blir längre än båtar. De kan bli flera hundra år gamla, och har svävat runt i jordens vatten i flera hundra miljoner år. De har mött både dinosaurier och människor, och nu kommer de (förhoppningsvis) få möta både oss och våra barnbarn – för forskare har hittat tecken på att det faktiskt blir fler sköldpaddor i haven.

Det verkar dock inte lovande för havslädersköldpaddan, för den förhistoriska arten fortsätter sjunka.

En anledning till att det blir fler sköldpaddor är, förmodligen, att vi människor blivit bättre på att skydda äggen. På Mabul utanför Borneo adopterade vi en varsin sköldpadda till Mattias brorson och vår gudson. Vi tog såklart inte med oss dem hem, utan pengarna det kostade gick raka vägen till att skydda ägg som hittas på stranden. Nu kanske inte våra iakttagelser är helt rättvisa, men vi såg betydligt många fler sköldpaddor här än i de välbesökta vattnen i Thailand, till exempel. Ändå var vattnen runt Filippinerna något i en egen klass när det kommer till sköldpaddstäthet.

Vi letade länge runt Koh Tao för att se ett par få sköldpaddor, i Filippinerna hade varenda “sten” fenor.

Klart är att just våra, numrerade, små ninjor kanske aldrig tog sig till havet, men vi hjälpte i alla fall några av deras kusiner att få en chans i det stora blå.

ricardo-braham-179769

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: