Mat,  Vardagen,  Vietnam

Vad är svart, tjockt och gott? Kaffet i Vietnam!

Det är kaffets dag idag. Ofta när vi reser saknar vi till slut saker hemifrån (tryck i duschen, lagrad ost, kranvatten), men en sak vi saknar hemma är vietnamesiskt kaffe.

Efter tre månader på motorcykel i Vietnam var vi väl inkörda med kaffepausen. Vi sköljde av oss lite snabbt i ansiktet med någon vattenslang, sippade lite te medan kaffet droppade klart och pratpekade skrattandes med folks i krokarna. Kaffepauserna blev inte bara en social ritual, de blev energikickar – och inte bara tack vare koffeinet, utan för att kaffet var så rackarns gott.

Sugen på ca phe? Ja me! Kallt, med kondenserad mjölk.

Tanken var att vi skulle ta med de underbara smakerna hem. Vi skickade hem både kaffe och de små metallfiltren de använder för att brygga direkt över glasen, vilket var allt vi behövde, trodde vi. Tre år senare har vi ändå inte lyckats göra det särskilt mumsigt, eller hittat någon annan som kan göra det åt oss i Oslo.

Dags att börja leta efter Stockholms godaste vietnamesiska kaffe … 

 

En kommentar

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: