Asien,  Äventyr,  Hong Kong,  Kina

Hänförd av Hongkong

Hongkong är en gåta, en förälskelse, en juvel. Hongkong är ett storstadsglittrande kaos och en fridfull oas. I Orientens pärla sveps man både omkull och hittar balansen. Och det går direktflyg dit.

Kulturkombinationerna kittlas. Taichi möter taxfree. Doften av rostade kastanjer blandas med rökelserna från templen, där ljudet av klackar på snabba fötter klapprar över innergården. Jag lät mig förföras av att se storstadens glittrande neonljus speglas i flodens mörka vatten, jag förfördes av fröjdfullt sus och överväldigande brus. Det pirrade i magen längs linbanor högt över marken, och plötsligt stod jag öga mot öga med en flamingo mitt i centrala Kowloon.

Efter den första förtjusningen brukar förälskelser svalna, men min kärlek till Hongkong förevigades av havet, höjderna och, kanske lite oväntat, hästarna.

Havet
En dag vid havet i Hongkong är härligt – och obligatorisk. Vägarna till det stora blå är många, men en favorit är fiskebyn Sai Kung, på halvön med samma namn. Transporten till detta paradis för skaldjursfantaster tar cirka 40 minuter och enklast är det att ta buss nummer 92 från MTR-stationen Diamond Hill.

Packa badkläder, handduk och kamera i en vattentät väska. Strosa den vackra strandpromenaden norrut. Hyr en kajak och paddla ut till de små öarna utanför kusten.

Här kan du upptäcka enskilda vikar med finkornig sand. Toppa av dagen med en skaldjursmiddag på någon av de många restaurangerna längs strandkanten.

Om du slåss med resenärens värsta kompanjon tidsbristen finns det många mer centrala alternativ. Deep Water Bay på Hong Kong Islands södra sida är inte en dum plats att avnjuta en solnedgång på.

Höjderna
Hongkong har dubbelt så många skyskrapor som New York, men höjderna är inte bara hus. Över 70 procent är fortfarande berg och grönskande landskap; perfekt för dig som vill kombinera en weekend i en storstad med vackra vandringsleder och vindlande vyer.

Lantau är Hong Kongs största ö. Ta linbanan från Tung Chung upp till jättestatyn av Buddha och vandra sedan upp på Lantau Peak.

En klar dag ser du hela vägen till Macao från Hong Kongs näst högsta berg. Fortfarande pigg i benen? Fortsätt ner till byn Tai O.

Om du vill upptäcka höjderna på ett mer barnvänligt sätt är Ocean Park ett lekfullt alternativ. De olika attraktionerna bjuder inte bara på skrik och snurr, utan läget på en klippa över havet är värt besöket i sig.

Hästarna
Jockeyklubben är en av de äldsta institutionerna i Hongkong, och dess största skattebetalare. Hästkapplöpningen i Hongkong var under 1800-talet främst en sak för stadens elit (läs: britter), men idag är det ett nöje för fölket.

Som små, små flugor sitter män knappt större än sina stövlar på ryggen av kraftpaket till hästar. När de rundar sista svängen innan upploppet stiger publikens jubel.

Åskådarna som tidigare suttit och lyssnat på radiokommentatorer och samtidigt lusläst statistik i tummade dagstidningar reser sig ivrigt upp. Hovarnas snabba slag känns som åska i bröstet. På några sekunder är det över. En vinnare är korad och även om det är hästen så firar jockeyn som han sprungit loppet själv.

På kapplöpningsbanan Sha Tin samlas de första åskådarna redan flera timmar innan första startboxen slår upp sina dörrar. Jag anländer som en oinvigd amatör, utan något egentligt intresse än att se vad uppståndelsen gäller.

Innan vi lämnar banan för dagen har jag (mycket engagerat) klagat på att min häst blev blockerad på upploppet, rivit sönder resultatlappar i frustration och hejat på med armarna i luften.

Tiotals miljoner satsas i lopp efter lopp, varje halvtimme, hela dagen. De satsade miljonerna uppdateras löpande på storbildsskärmen. Jag har satsat en tia per lopp och trots (eller kanske snarare på grund av) att jag tippat vinnare utifrån hästarnas härliga namn vinner jag inte en krona. Fortfarande tycker jag att en häst med namnet ”Lucky Cow” rimligtvis borde vara bäst. Inträdet på tio kronor borde inte vara avskräckande.

Låt nästa långweekend gå österut
Gör Hongkong till mer än en mellanlandning, gör staden till destinationen. Den extra insatsen i restid kommer att betala sig, och inte bara i plånboken tack vare förmånliga priser på prylar, utan också i kärleken till en ny stad.

pexels-photo-417342pexels-photo-424184

Lämna ett svar

%d