Äventyr,  Costa Rica

Saker vi sett (och missat!) i Costa Rica

Miljontals turister besöker Costa Rica varje år – av goda anledningar. Landet är litet, men också otroligt varierat. Det går snabbt från regnskog och berg till strand, och den aktive behöver inte välja bort någonting. Här kan du snorkla, surfa, vandra och uppleva ett spektakulärt djurliv. Populariteten driver upp priserna, men förbättrar även det praktiska. Dessutom vill landet gärna profilera sig som en ekodestination, så utbudet av naturnära och hållbara utflykter är stort.

Höjdpunkten för många som kommer hit är vågorna, men det som håller oss trollbundna är det behagligt bakåtlutade tempot. Här är pura vidabåde en hälsningsfras och ett livsmotto. ”Det enkla livet” är aldrig långt borta. Befolkningen, som kallas ticos, lever det och de välkomnar dig gärna.

Karibiska vibbar
Puerto Viejo är den karibiska kustens nav. Hit har amerikaner vallfärdat länge för att rida på vågorna, och för luta sig tillbaka och njuta av friheten. Nu har den lilla staden blivit något av en partystad, men den vackra vägen mot Manzanillo leder vidare längs vulkaniska naturpooler och vackra stränder. Här går det fint att ta cykeln för en utflykt – och strandbarernas höga reggaemusik är strax ett minne blott. Punta Uva är en favorit längs vägen. Förbered dig på att du kanske vill stanna här för alltid …

Stilla havets perfekta vågor
Tack vare tempot är hela landet något av en lugn oas, och även om halvön Nicoya i nordvästra Costa Rica är välbesökt lockas många hit av pura vida-existensen som är essensen längs den strandtäta kusten. Surfare och yogafantaster delar upp sina dagar mellan perfekta vågor och rogivande asanas. Om du vill  göra det samma behöver du inte leta länge efter ett passande ställe, för här finns många. Tamarindo är en favorit hos många. I slutet på 70-talet bodde det bara ett tjugotal familjer här, men nu finns alla önskvärda faciliteter. För den som söker avskildhet är det kanske inte rätt ställe, men kan du tänka dig att dela vågorna med nya vänner har du kommit helt rätt. Längre söderut är det ofta lugnare, även i havet. Den som vill snorkla och upptäcka vattenfall kan resa vidare till Montezuma.

Med utsikt över två världshav
Chirripó (3 820 m.ö.h) är Costa Ricas högsta berg och det tronar över nationalparken med samma namn. Namnet betyder ungefär ”landet med evigt vatten” eftersom det är många sjöar och vattendrag här. Och det är inte svårt att förstå varför urinvånarna en gång döpte platsen …  För den som tar sig hela vägen till toppen är belöningen en vidsträckt utsikt –  hela vägen från Stilla havet till Atlanten (om vädret tillåter).

Adrenalinkickar och fascinerande fjärilar
En adrenalinkick är aldrig långt borta i Costa Rica, och ziplines finns det många av. Linbanorna finns i flera olika längder, höjder och variationer – och den i Monteverde är en av de bästa. Förutom att svischa fram genom regnskogen flyger man även högt över en dalgång. För den som vill ta det lite lugnare finns det även hängbroar. Skulle några av djungelns mest färgrika djur, fjärilarna, locka finns det även en fjärilspark full av fascinerande varelser. Den är bäst att besöka på morgonen. Förutom fjärilar finns det även många vackra orkidéer, och den som inte orkar leta igenom den djupa djungeln efter underverken kan göra ett stopp vid en orkidéträdgård längs huvudvägen.

Gör djurlivet sällskap
Sköldpaddorna som gett nationalparken Tortuguero sitt namn är inte de enda djuren du hittar här. Nordöstra Costa Rica erbjuder vildmark i världsklass. I Tortuguero kör du inte bil, du färdas på vattenvägar istället. Om du paddlar dig fram på floderna genom regnskogen här får du förmodligen sällskap av apor, sengångare och krokodiler. Mellan mars och oktober kan den lyckosamma få se sköldpaddorna lägga sina ägg – eller uppleva äggen kläckas. Att se en 180-kilosbjässe ta sig upp på land för att lägga ägg stora som pingisbollar är otroligt, men ingenting som kan lovas. Anlita gärna en guide, håll tummarna och tajma eventuellt din resa till augusti, som är den absoluta högsäsongen för de sköldprydda äggläggarna.

Bonus!
Om du åker norrut från huvudstaden San José är Arenal värt ett stopp. Vyerna runt den aktiva vulkanen är häpnadsväckande. Vi såg vulkanen genom ett bussfönster, men jag drömmer om att komma tillbaka – och närmare kratern …

115216404

 

 

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: