England,  Mat

Bästa indiska maten i Manchester och London

Britterna är kanske inte kända för sin fantastiska matkultur. Det luktar ofta friterat längs gatorna, men även de indiska dofterna är vanliga – och enligt mig det bästa att följa om man vill äta gott i England. Den indiska maten är britternas bästa mat, och britternas indiska mat är nog allra bäst på Dishoom.

Vi har firat jul i London ett år. Det visade sig att det enda som hade öppet i matväg, förutom snabbmatshaken, var de indiska restaurangerna. Vi hamnade på ett krokigt litet ställe på en bakgata, men hade vi gjort vår research hade vi valt Dishoom redan då. Men vi visste ingenting om vad som fanns då …

Förra helgen var jag i Manchester, egentligen med syftet att gå på fotboll i Liverpool (mer om den drömmatchen snart!), och hade min anglofila favorit-Frode med mig. Han är inte bara min norska chef, utan han har också bott i London i fyra år. När han får välja ställe är det alltid Dishoom, för det är gott, enkelt, snabbt, mysigt och underbart gott.

Det går inte att boka bord, så vi strosade bort längs de ståtliga gamla stenhusen i Manchesters gamla stadskärna och såg kön på håll. Det var lördag, det var närmare noll grader, det var folk ute i sandaler …

Varför klär inte britter på sig när de ska ut på klubb på kalla kvällar?!

Vi hade i alla fall varma jackor på oss – och vi fick värmande chai i kön. Efter tio minuters väntan blev vi visade in i baren och fick varsin drink medan vi väntade. Det var verkligen hantverk!

Innan vi ens sippat klart på förfriskningen började brickan som identifierade vår plats i kön blinka. Det var vår tur att ledas in i restaurangen. Något som hade kunnat kännas som en evighet för att vänta på ett bord (cirka 40 minuter) kändes istället som en kaffekvart. Att de gjort själva väntan till en mysig del av middagen ska de ha beröm för!

Ändå, självklart har maten huvudrollen. Deras dahl var heeeelt fantastisk, liksom allt annat vi provade. Vi behöll menyn och turades om att beställa rätter som sällskapet på fyra delade på. Otroligt sällskapsvänligt sätt att äta på!

Vi varvade fylliga grytor med fräschare smårätter (bhelen var underbar!) och varianter med mer hetta. Ingenting är så starkt att en som har lite känsliga smaklökar inte kan äta sig mer än mätt.

Dessutom, på Dishoom får man inte bara mat, utan även en smak av historien. Restaurangen har sina rötter i de iranska kaféerna som frodades i Bombay, främst på 1960-talet. Influenserna gör både oss besökare och britterna gott. Tack för maten!

Skärmavbild 2019-04-19 kl. 08.47.44

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: