Vardagen

Det är inte försent för att sätta frön på balkongen

Vet ni? Det är inte försent för att så frön till odlingen på balkongen än! Vi sådde våra första i mars, när ljuset började komma tillbaka, men det går fortfarande att peta ner några små i jorden.

Vi har en ganska liten balkong, men från mars är alla fönsterbräden (och förrådet) fulla av småkrukor och värmelampor. Vi driver gärna upp chili och örter, men även tomat och gurka. Det får inte vara för krävande växter, för vi är verkligen nybörjare med att odla. Gurkan kan vara väldigt köldkänslig – så där har bara en av tre klarat sina första veckor. Fast vi får nog skylla oss själva, för vi var lite för optimistiska med kvällstemperaturen …

Att se fröna bryta igenom jorden är dock otroligt tillfredsställande, för att inte säga hur gott det är att äta mackor med hemmagjord pesto och krydda grytorna med chiliflakes från frukter vi själva vårdat och skördat. Det vilar något nästan heligt i det …

Eftersom vi råkade försaka ett par gurkor har vi fortfarande lite plats för fler krukor på balkongen, men vad ska vi sätta där? Är det inte för sent att så?

Nej då, det finns alltid något som kan sättas ut – det gäller bara att veta vad. Lättast är det såklart att kika in i en välsorterad fröhandel på nätet, som Impecta. Ett tips är att söka på direktsådd och se vad som kan sås i omgångar. Många olika typer av sallater går att så hela sommaren! Hurra!

Fyndhörnan brukar vara trevlig så här långt in på säsongen och de fröer som inte kan sås nu kan såklart sparas till nästa år. Jag drömmer till exempel om att få in en (eller kanske två) lådor med sommarblommor. Vi har inte prioriterat det frodiga för myset, utan mer haft praktiska saker som ger något ätbart, men nästa säsong kanske vi klarar att använda vår begränsade yta lite mer effektivt och därmed få in även lite prydnadsgrönt.

shutterstock_1106961482Impecta

Lämna ett svar

%d