Vardagen

Längtan efter mycket snö

Nu har vi passerat de hårdaste midvinterdagarna. Januari ska vara krispigt och vitt! Om det gick att beställa ett lass snö, skulle jag göra det direkt … 

Vi har haft en underbar vecka i Åre, med snö! Dock var det inte ens särskilt hög snömängd där och samma dag som vi åkte kom plusgraderna (tajming!). Sen har vi haft en helg i vänners charmiga lilla stuga till fjälls. Där var det också snö – men inte alls några fluffiga mängder. Det var kornigt vitt, ett lager skare och sen ett litet lager nysnö på toppen. Det såg i alla fall väldigt vackert ut!

Bergtagen är ett ord jag blir glad för. Först för att det så bra beskriver vad som händer med en till fjälls. Man blir betagen av bergen – bergtagen. Från folktron så betyder bergtagen att någon blivit bortförd av väsen, som troll. När den som blivit tagen kom tillbaka var de ofta personlighetsförändrade, vilket skulle förklara psykisk sjukdom.

När vi blir bergtagna idag behöver vi tack och lov inte följa med någon in i underjorden (i alla fall inte ofrivilligt), utan bara stanna upp – blicka upp – och andas. Topparna och himlen och snön och stjärnorna och det friska gnistret … Det gör mig bergtagen.

 

Foto av Kasuma från Pexels

Lämna ett svar

%d