Isla Ometepe

I södra Nicaragua ligger Centralamerikas största sjö, Nicaraguasjön. Sjön huserar inte bara världens enda sötvattenshajar, utan också de två vulkanerna Concepción (1 610 m.ö.h) och Maderas (1 394 m.ö.h) som genom en smal landtunga tillsammans bildar ön Isla Ometepe. Om du tittar på ön på en karta är timglasformen tydlig, men också på ön är dess ovanliga form mycket påtaglig. Inte minst illustreras det av öns vägsystem som löper i en stor åtta runt de två vulkanerna. Runt den mindre av de två vulkanerna är vägen mycket dålig och bemästras bäst med fyrhjuling. Det går bussar runt ön, men de löper inte efter en fastsatt tidtabell så om du har en båt att passa rekommenderas det att avtala om skjuts med någon av öborna. De är vana med turister och kör dig gärna mot en på förhand bestämd ersättning.

Oavsett vart på ön du befinner dig har du minst en av vulkanerna vakandes över dig, och oftast bägge två. Den största, och perfekt konformade, Concepción är fortfarande aktiv. Du kan bestiga bägge vulkanerna och få en otrolig utsikt över sjön. Är man inte en toppbestigare finns det en perfekt utflykt upp efter Maderas södra sida till vattenfallet San Ramón.

Efter aktiviteter som gjort en öm i leder och dammig ända in i naveln är öns egen oas, Ojo de Agua (Vattnets öga), den perfekta platsen. Det är en naturlig, vulkanisk källa som sägs ha helande egenskaper. Vattnet i källan är kristallklart och svalt, utan att bli obehagligt kallt. Det är en perfekt plats att stanna upp och sträcka ut sig på. Ljudet av porlande vatten och den tätt omslutande vegetationen hjälper den mest rastlöse resenären att bromsa upp. Höjer ett varningens finger för att det stundtals kan vara överbelamrat med människor, men lyckas du ta dig till Ometepe är det oavsett ett måste.

DSC06066 IMG_4014 1. DSC06062 copy DSC06080 1. DSC06059 copy DSC06162 DSC06153 DSC06127 DSC06102 DSC06094 DSC06048 IMG_4017 DSC06170

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: