Kambodja

Kambodja, ett land så förknippat med konflikter och korruption. Det är stora kontraster mellan rik och fattig, stad och landsbygd. Skillnaderna märks, men du är väldigt välkommen som turist. Du kommer mötas av leenden och nyfikenhet, men också av människor med helt andra levnadsförutsättningar än vi som har möjligheten att resa. Bortanför besvären väntar ett lockande land, fullt av överraskningar och upplevelser.

Det är stundtals jobbigt att vara en ansvarstagande turist, men i Kambodja (liksom på de flesta platser) är det inte dumt att försöka spendera sina pengar eftertänksamt. Bo på mindre familjeägda hotell/hostel/värdshus/homestays, köp frukt på marknader, ät på restauranger på människors verandor. Om du har möjlighet, stöd en lokal organisation som jobbar med långsiktiga projekt. När många människor lever på ett fåtal dollar om dagen finns det stora hål att häva pengar i. Du kan (förmodligen inte) hjälpa alla själv, men du kan vara ett litet spadtag närmare någons förändring.

Barn som säljer armband och vykort finns överallt där det strömmar turister. Det är hjärtskärande när samma tjejer varje dag säger att de går i skolan på eftermiddagarna fortfarande går med sina korgar med krimskrams när solen börjar sjunka.

Även om det aldrig riktigt går att förlikas med orättvisor måste du se bortanför dem för att kunna njuta av Kambodjas läckerheter. De leende människorna kommer hjälpa dig en bra bit längs vägen!

Om du vill höra allt om vår resa genom Kambodja finns alla inlägg och berättelser i bloggens arkiv, under kategorin Kambodja (logiskt nog).

 

Kambodja runt på motorcykel

Vi körde Kambodja runt på motorcykel. Tre veckor spenderade vi på vägarna och sedan en vecka i Phnom Penh. Om du funderar på att åka motorcykel i Sydostasien, läs mer under taggen Motorcykel. Om du specifikt vill läsa om vår resa genom Kambodja, kolla in historien om vår motorcykeltur här.

Våra höjdpunkter i Kambodja

Upplevelsen av ett land kan aldrig riktigt helt återskapas, det måste upplevas. Kambodja har varit förtjusande och fruktansvärt. En erfarenhet, en insikt. Någonting att ta med sig vidare. Vi har bott i billiga bungalows av bambu på stranden och i rustika timmerhus på höjden. I Kambodja finns många variationer och mycket att uppleva. Här kommer en liten lista med våra höjdpunkter i Kambodja.

 • Banlung i nordöstra Kambodja. Hit hittar ett fåtal turister. Några kör cross, andra vandrar mellan vattenfall. Det är dammigt, men en klar och svalkande vulkansjö finns i närheten. Den lockande landsbygden i sitt essä.

  Rangliga broar var det ja. Eftersom det är torrperiod nu är det tur att den finns där för då är nog inte den lilla floden lika beskedlig.
  Rangliga broar var det ja. Eftersom det är torrperiod nu är det tur att den finns där för då är nog inte den lilla floden lika beskedlig.
 • Tempelruinerna i Angkor var verkligen häftiga, men det gäller att hitta sina egna vägar till upptäckter. Ta dig utanför strömmen. Beng Mealea en tidig morgon är häftigt.

  Ruiner och mossiga stenar, inget snack om saken. Ändå otroligt spännande!
  Ruiner och mossiga stenar, inget snack om saken. Ändå otroligt spännande!
 • Kardemummabergen och Koh Kong. Här är turismen i sin lilla linda. Det är inte tillrättalagt, men upplagt för äventyr. Mellan de böljande bergen lever fortfarande vilda elefanter i djup djungel. Just runt hörnet ligger havet.

  En av de många floderna som flyter i området.
  En av de många floderna som flyter i området.
 • Kambodjas första, största och kanske ändå bästa strandparadis är Sihanoukville. Det finns flera stränder, alla med sin egen prägel. Vi hittade vår egen oas på Otis Beach (nummer två, den längst söderut från själva staden). Långt ifrån partylivet längs Serendipity Beach, men dunket finns ändå inom räckhåll.

  I havet är en ö. Runt ön finns det korallrev och småfisk och eremitkräftor och sjögurkor och sjöborrar.
  I havet är en ö. Runt ön finns det korallrev och småfisk och eremitkräftor och sjögurkor och sjöborrar. Som upplagt för snorkling utanför Otis Beach.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: