Kina

Det är omöjligt att sammanfatta ett land med världens största, högsta, längsta, bästa, snabbaste. Miljarder människor, långa avstånd och en yta lika stor som andra kontinenter. Kina är en utmaning och en guldgruva. Här kommer mina höjdpunkter.

Det finns mycket att se och göra i Kina, på många olika platser. Från högland, till kustdeltan, till storstadsmyller och lugn landsbygd. Kultur, natur, nattliv, shopping, djurliv, cykling, strandhäng. Listan går att göra oändlig, men låt dig inte avskräckas av detta fascinerande land i öst.

Enklaste sättet att utforska vår Kinaresa på är att kolla in inläggen under kategorin Kina. Om du är intresserad av destinationerna var för sig, häng med på rutten nedanför.

Om resan genom Kina

Vår resa genom Kina var på två månader. Rutten gick genom västra och centrala Kina. Vi gick på rockkonsert i Shanghai, cyklade runt i fantasistaden Shangri-La, åt wraps av tofuskal och gick vilse i hutongerna i Beijing, flöt fram på bambuflotte på floden Li, dansade på festival i Kvinnornas Kungadöme och vandrande bland vindlande risterrasser i Yuanyang.

Rutten genom Kina, dragen luftvägen. All transport skedde landvägen, främst med tåg men också buss.
Rutten genom Kina, dragen luftvägen. All transport skedde landvägen, främst med tåg men också buss.

Destination för destination

Beijing 
Vill du gå vilse i Beijings trånga hutonger, sippa på kaffe med hipsters med randiga tröjor och smala sneakers, shoppa, kliva in i kulturen, hänga på Himmelska fridens torg och äta mat i världsklass är Beijing staden för dig. Med muren precis runt hörnet är det också en bra utgångspunkt för att vandra på ett världsarv. Om du vill ta dig till en enskild del av muren, kolla in tipset här.

En tidig morgon går det att skynda sig in i den Förbjudna staden och njuta av ytorna nästan i ensamhet
En tidig morgon går det att skynda sig in i den Förbjudna staden och njuta av ytorna nästan i ensamhet

20130907-131521.jpg

Pingyao
Kinas eget Visby. En fantastisk innerstad bakom gamla stadsmurar. Marknadsstånd med antikviteter, bakgårdar med hemliga hantverkare och vackra tempel. Lägg till ett underjordiskt äventyr i tunnlarna vid fortet Zhangbi och du har en perfekt stopp på resan mot Xi’an.

20130910-190607.jpg

Xi’an
Staden är mest känd för fyndet en bonde gjorde när han skulle gräva en brunn. Terrakottaarmén drar många turister, med all rätt, men här finns mycket mer att upptäcka. Pagoder, musikaliska fontäner, muslimska kvarter och ett sprudlande storstadsliv.

20130914-085021.jpg

Shanghai
Frihandelszon som blivit metropol, här finns blänkande marmorgolv i tunnelbanan och dunkla bakgator med gömda juveler. Kreativa konstnärer, moderna människor, blommiga bohemer och flinka finansmän sida vid sida gör Shanghai till en smältdegel av upplevelser. Från grafittidekorerade betongkvarter till neongnistrande avenyer, i Shanghai är det aldrig långt till något.

Untitled1

Hangzhou
Marco Polo har kallat Hangzhou den lyxigaste staden i världen. Med sin vackra sjö och grönska är staden en perfekt flykt från myllret i Shanghai, även om det om helgerna är trängsel längs med strandpromenaden. Centralare landsbygd går nog inte att hitta.

DSC02503

Suzhou
Asiens Venedig är inte mest känd för sina kanaler, utan för sina många klassiska trädgårdar. Bland bonsaiträd, stenläggningar och balanserad grönska går det att promenera i dagar.

DSC02906

Kunming
Den eviga vårens stad är huvudstad i Kinas mest fantastiska provins, Yunnan. Här finns marknader, tempel, torg och en obruklig sjö. Bergskedjan vid sjön sitter på ett fantastiskt monument över vad människan kan skapa med övertygelse. Drakens port är verkligen värd resan.

Untitled

Yuanyang
I södra delarna av Yunnan sprider magiska risterasser ut sig längs mjuka kullar. Minoritetsfolk vandrar längs de små stigarna i vackra dräkter. Den lilla byn Xingjie är en utmärkt startpunkt för utflykter och vandringar. Var beredd på att sticka ut, för här är det enkelt att ta sig utanför turisternas upptrampade stigar.

DSC03627

Dali
Som gammal backpackerfavorit finns här allt en kräsen resenär kan önska sig. Finurliga små butiker säljer batik och retroinspirerade souvenirer, hasselnötskakor gräddas längs gatorna och granatäppeljuicen har aldrig varit färskare. Här är det enkelt att sakta ned, bromsa in och bli kvar. Njut av att ha både sjö och berg i närheten och om andan faller på är det inga problem att få en bananpannkaka till frukost. Den bästa blandningen av stadens bekvämligheter och landsbygdens charm.

DSC03967

Shangri-La
Fantasistaden Shangri-La ligger på randen till Tibet. Världens tak tar sin början här och det andliga ligger i den tunna luften. Buddistiska böneflaggor slår i vinden, ståtliga stupor står uppställda på allsköns platser. Sätt dig upp på en cykel och ta dig ut längs med landsvägarna. Här på höjden ligger snötäckta toppar likt pärlband i horisonten och det enda du hör är boskapens klingande klockor.

DSC04832

Lijiang
En vacker stad vars utmärkelse till världsarv gjort den till en av de inhemska turisternas favorit. På gatorna säljs sockervadd och längs de grönskande kanalerna i centrala staden är det strömmar av människor. Leta dig vidare ut längs med det porlande vattnet och du kommer hitta platser där människor sköljer sina grönsaker och tvättar sina kläder. En stad som andas det gamla Kina, men med en modern touch.

Untitled1

Lugu Hu
Vid sjön Lugu Hus strand finns Kvinnornas kungadöme, ett samhälle som kallas “Det sista matriarkatet” eller “Döttrarnas rike”. Här ärver kvinnor varandra och männen tycks leva som vandrande, ansvarslösa ynglingar hela livet. Området är fantastiskt vackert och bjuder verkligen på överraskningar, till exempel fläsk som lagrats i åtta år innan tillagning.

DSC05395

Chengdu
Känd som pandornas hemvist och platsen där världens största byggnad finns, men också huvudstad i provinsen Sichuan. Här får en inte missa att kastas omkull av häpnad på operan, äta hotpot och besöka de tibetanska kvarteren.

Kram pandakompis!
Kram pandakompis!

Guilin
Sockertoppar, sockertoppar. Hit kommer vi för att hänföras av naturen. Att flyta fram på en bambuflotte längs med någon av de många floderna är ett måste, sedan går det att besöka vad som skulle kunna vara världens mest långhåriga by och vandra mellan vindlande vyer vid Drakryggens risterasser.

DSC07353

Hong Kong
En av mina favoritstäder, någonsin. Höjdpunkterna är havet, höjderna, hästkapplöpningen, husfasadernas förvandling om natten och handeln. Kom hit och köp din elektronik, men stanna kvar en vecka extra. Här finns stränder, vandringsleder och små fiskebyar vid sidan av skyskrapor och snordyra cocktails. En destination värd att värderas även för en längre weekend. Varför inte strunta i New York nästa gång?

Untitled

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: