Teneriffa

“Går det att komma nära en genuin upplevelse på en kanarieö?” tänkte jag fördomsfullt innan vi bokade charterveckan på Teneriffa över julen 2012. Jag har som ung tidigare besökt Fuerteventura och Gran Canaria. Från de resorna minns jag steniga omgivelser, efterrätter med tomtebloss, nylagda strandpromenader och välkrattade stränder. En miljö tillrättalagd för en utsliten familj som inte letar efter större utmaningar än att hitta fem lediga solstolar vid poolkanten.

När vi landade hade det mörknat och vi närmade oss raskt Playa de las Americas upplysta avenyer. Busschauffören ropade hotellnamnen vid varje stopp och ur bussen strömmade förväntansfulla resenärer. Vi blev tillsagda att det snart var vår tur och när vi plötsligt stannade efter vägen tittade hela sällskapet sig omkring efter hotellet. “Las Floritas” lyste en svag skylt på andra sidan vägen och vi förbannade valet av att resa ospecificerat. Irritationen gick raskt över när den osedvanligt vanliga porten in visade sig innehålla ett oväntat fint inre.

Det är vida känt att det inte alltid är fastslagna fakta som kommer ur taxichaufförer, men den uruguayanske mannen som en kväll hävdade att det i området fanns över 5000 hotell hade sin poäng. Öns sydvästra kustremsa består av en tillgänglig strandpromenad som kantas av hotell och restauranger med menyer på alla skandinaviska språk (och ryska). Ställer en frågan till de olika serviceanställda om vart de bor blir svaret alltid “uppe i bergen” eller “bortanför byn”. Några svarar till och med på svenska (ofta med svaret “Min partner är från Sverige”/”Jag har bott i *insert valfri medelstor svensk stad* för tio år sedan”).

Hur härligt det än är att luta sig tillbaka vid hotellets pool, följa den välasfalterade vägen ner till strandklubben eller begränsa sig till det väloljade turistmaskiniriet närmast tillhands – ta dig utanför bekvämlighetszonen! Ja, det är semester – men vad är väl mer förfriskande än att komma hem med en ny bränna OCH en samling nya intryck? 

När du hämtat igen dig i solen en dag, ta dig iväg på ett äventyr!

– Åk på valsafari, med chans att se delfiner, är begränsad egen insats. Börja aktivitetandet i lagom tempo och förtjusas över de stora djurens magi.

– Ta de vindlande (och svindlande) bergsvägarna till byn Mazca. Turisterna är också här, men de var inte här först! Färden i sig är mödan värd, men också målet är mycket värt att besöka.

– Fortsätt vägen ned från Mazca vidare till Punta del Teno. Vid öns västligaste spets kastar sig Atlanten in över klipporna. Mäktigt!

– Glöm inte att köra fel, gå vilse och hamna på avvägar. Du upptäcker säkert någonting nytt! Vi hittade till den lilla hamnen i Los Gigantes där pensionärerna matar de stora fiskarna som tamdjur.

– Bestig Spaniens högsta topp Teide och hänförs av det vulkaniska områdets magi (närmare ett månlandskap kommer du inte utan att bli astronaut!). Det är verkligen en höjdpunkt (höhö)!

– Packa alltid med dig snorkel! Vattnet är klart och det går alltid att bli överraskad av livet under ytan.

Vad tar jag med mig hem? Att inte vilja åka hem!
Aldrig igen ska jag låta förutfattade meningar låta ett resmål få allt för låga förväntningar. Det är möjligt att åka till en avlägsen, “på pappret”, spännande plats och inte se annat än insidan på hotellets matsal och områdets vitputsade murar, samtidigt som du kan åka till en till synes välkänd plats och hitta mer än du någonsin anat.

Tack Teneriffa för den insikten!

Ps. Mer (mobil)bilder finns under Bloggbokens kategori Spanien (tillsammans med den privata berättelsen om resan).

IMG_0242 IMG_0244 IMG_0250 IMG_0273 IMG_0274 IMG_0276 IMG_0294 IMG_0311 IMG_0324 IMG_0343 IMG_0368 IMG_0363 IMG_0377 IMG_0387 IMG_0381 IMG_0390 IMG_0413 IMG_0414 IMG_0417

3 kommentarer

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: