Buenos Aires

Vad får man inte missa i Buenos Aires? Den frågan kan verkligen sägas vara en retorisk sådan, för helst ska du inte missa någonting. Du ska strosa vilse i de av Taube besjungna hamnkvarteren, heja på Maradonas väsen i det italienska arbetarkvarteret La Boca och, oavsett fotbollsintresse, besöka Boca Juniors hemmaarena. Kommer du ut från La Bombonera utan att ha berättat var du kommer ifrån och inte fått historien om hur klubben fick sina svenska blågula färger har du inte lyssnat gott nog.

Det varnas i guideböcker om att inte gå överallt, och de varningarna är det dumt att helt ignorera – men också att helt följa. Gå inte runt och veva med kameran, med kartan i högsta hugg och se borttappad ut efter mörkrets intrång i utsatta områden. Ha kontroll på vart du är och vart du ska, men låt inte rädsla för potentiell fara begränsa dig. Använd sunt förnuft, och låt dig dras med i stadens magi!

De bästa vägledarna på resa är dina sinnen. I Buenos Aires får du stor användning av dem alla, men låt gärna din näsa leda dig. Följ dofterna av en asado och du kommer inte göra smaklökarna besvikna. Min erfarenhet säger att det inte spelar roll om du köper din churro, eller biff, från ståndet framför busstoppet eller på serveringen på torget. Du kommer oavsett glädjas! Något att tänka på är att inte följa turisterna, följ efter de lokala och sätt dig på deras kvarterskrog. En annan sak att tänka på är att middagstid i Argentina inte är samma sak som middagstid i Skandinavien. Det är inga problem att få middag ända fram till midnatt, och det är snarare då du upplever den riktiga atmosfären.

Något som verkligen rekommenderas är söndagsmarknaden i San Telmo där du kan, om du har logistiska möjligheter, finna otroliga antikviteter. Kvarteret San Telmo är ett av de äldsta i staden och har mycket av sin koloniala charm kvar. I tillägg är det lite av ett kulturellt centrum med mycket konst, dans och musik. På torget Plaza Dorrego kan du som regel alltid hamna mitt i en show av något slag (allt som oftast tango). Följ musiken! Om du vill lyssna dig och komma i stämning innan avresa rekommenderas legenden Carlos Gardel.

Glöm inte heller att hänföras av historian runt Eva Perón (Evita) och hennes man. Att besöka Evitas grav är ett vanligt turistmål, men vill inte avråda från besöket då kyrkogården La Recoleta är ett mål i sig själv med sina praktfulla tempel.

Tyvärr har vi, på grund av kamerastölden i La Paz (som är en senare historia), få bilder från staden då minneskorten låg i väskan. Därför är också ett värdefullt tips att aldrig ta med dig saker ut som du inte behöver. Lägg undan allt som du inte faktiskt ska använda när du ger dig ut för att uppleva. Turister är som regel enkla mål, och genom att inte ha stöldbegärliga saker med sig minimerar man risken. Skulle ändå oturen vara framme är det dumt att gräma sig över att mer än nödvändigt försvann.

Detta bildspel kräver JavaScript.

En kommentar

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: