Asien,  Äventyr,  Mongoliet,  Vandring

MONGOLIET RUNT, DAG 9: En vandring upp till klostret Tuvhun och varma bad i Tsenkers vulkaniska källor

I kulturlandskapet Orkhon Valley (Orchondalen) ligger det återuppbyggda klostret Tuvhun på 2600 meter över havet. Vi kör uppför på leriga vägar. Efter en stund smalnar vägen av och vi fortsätter till fots genom skog som skulle kunna vara en del av svenska fjällen om sommaren. Efter en och en halv timme kommer vi fram till foten av en klippa.

En brant trappa i sten leder upp till templen. Den då 14 år gamle spirituella ledaren för tibetansk buddism i Mongoliet valde denna plats för klostret 1648. Zanabazar var inte många ur gammal när Panchen Lama och Dalai Lama när han blev erkänd som en reinkarnerad lama. Han har kallats Asiens Michelangelo och sägs ha varit en pionjär inom medicin, litteratur, filosofi, konst och arkitektur. Oavsett vad som är sanning är platsen för templet odiskutabelt magisk.

Templen klättrar på sidan av berget Shireet Ulaan Uul. Idag är det restaurerat efter ritningar och bilder, så av förstörelsen på 1930-talet syns idag inte ett spår. Zanabazar använde klostret som sin personliga tillflyktsort under 30 år och skapade här många av sina verk. Runt om tempelhusen finns grottgångar, meditationshålor (en där Jamiyan Gelen spenderade 11 år…), uthuggna stenstolar och otaliga förstärkta stenväggar. Det verkar onekligen som att munkarna legat i och jobbat hårt för att förändra delar av berget. Klättringen är på sina ställen riktigt spännande, och vi imponeras av barnen som modigt tar sig runt självständigt (med en skyddande hand bakom ryggen från en förälder). Utforskningen av området är verkligen en liten bergsexpedition.

 På toppen står en stor ovoo med flaggor i starka färger. Tibet känns inte långt borta.

När vi återvänt till bilen händer det som Mattis sett lite fram emot. Vi kör fast! Vi har kört igenom floder och kärr, över stock och sten. Ned i djupa diken och över branta kammar. Nu är det tillslut en lerig skogsväg som håller fast framdelen av vår UAZ (inte VAZ som vi envist kallat den…). Santak, chauffören, vet snabbt råd. Han öppnar verktygslådan under sitt säte och börjar spänna någonting vid hjulen. Vi puttar och gungar och vickar på bilen. Inte mer än 15 minuter senare är vi loss igen. Det är verkligen det perfekta fordonet för offroad-körning!

Efter timmar av vandring i kuperad terräng och klättring välkomnas kvällens aktivitet med glädje. Varma, vulkaniska källor ångar ur marken. Vi promenerar genom den lilla artificiella staden som turismen byggt upp (det är i princip bara hotell och rader av turistjurtor) mot det ångande hålet vid sluttningen. När vi kommer fram är det ingen annan än en ung kille i gul t-shirt och hörlurar i öronen där. Ingen badar… När vi genom gester får förklarat att det är 85 grader C i ursprungskällan ryggar vi tillbaka. Där ska vi då rakt inte bada. Rakt över dalen hör vi skratt. Någonting glimmar i solen. Det måste vara några som sitter och dricker öl, förhoppningsvis i en pool. När vi kommer fram hittar vi, till vår stora glädje, hela gänget från kvällen vid sanddynerna! De sitter doppade i hett vatten, med kalla öl. Det krävs inte många övertalningsförsök (kanske inte något alls…) innan vi bytt om och hoppat i.

Musklerna slappnar av, huden domnar och vi får återigen somna nytvättade.

DSC08025 DSC08029 DSC08038 DSC08044 DSC08049 DSC08104 DSC08109 DSC08127 DSC08130 DSC08131 DSC08152 DSC08202 DSC08221 DSC08224

5 kommentarer

  • beccus

   Hej Therese,
   och vad kul att du är sugen på att resa till Mongoliet! Kan verkligen, verkligen rekommendera det. Helt fantastiskt!

   Vi bokade vår tur via värdarna på vårt guesthouse (Town Yard Hostel) i Ulan Bator när vi kom dit. Vi hade drygt två veckor, så vi skräddarsydde rundresan med hjälp av dem.

   Vi betalade 40 dollar per dag för minivanen och chauffören. Sedan tillkom mat och bensin. Uppskattningsvis kostade rundturen oss ca 300-400 SEK per dag och person (lite varierande på sträckor, om vi campade eller bodde i jurta osv). Då var det bara jag och min sambo på turen och vi hade gått om plats, fullt utrymme att stanna vart vi ville osv.

   Vi mötte flera som hade bokat sin rundtur hemifrån via olika agenturer. De betalade runt 50-60 dollar per dag. Då reser man i större grupper (6-8 personer) och har ett fastställt schema. Fördelen är att allt är “spikat och klart” vid ankomst, vilket kan vara skönt om det är ont om tid.

   Fortsätt gärna läs bloggen och hör av dig om du undrar över någonting mer :) Ha det bra!

   • Therese

    Tack för ett toppen bra svar! Hör väntat lite med att svara för att se om fler frågor dök upp och det gjorde det såklart.
    Hur lång tid tog det på plats att ordna resan ? (Hur många dagar?) och betalade ni i us dollars eller i lokal valuta? (Ska man ha med sig US dollars?) tack för en bra blogg också!

   • beccus

    Kul att du gillar bloggen! :)

    Eftersom vi redan var två personer och ville åka på egen hand gick det väldigt fort att ordna rundresan. Vi kom tidigt på morgonen dag 1 och åkte på morgonen dag 2. Ska man passa ihop sig med en grupp för att få ner priset kan det hända att man måste vänta någon dag, men det kan nog variera beroende på säsong också. Min upplevelse är i alla fall att det går väldigt smidigt att boka på plats.

    Dock får man då tänka på att man kanske inte kan ställa krav på att chauffören ska kunna engelska, även om de ofta kan litegrann. Vår kunde några enstaka ord, men ibland träffade vi andra grupper i camp om kvällarna och då klarade man av att pumpa dem på information och evt översättning :) Vi hade också dagsschema med oss från hostelet så vi visste vart vi skulle varje dag och hade läst på om platserna innan. Man kommer förvånansvärt långt på gester och mimik så jag tyckte inte det var något problem alls.

    När vi diskuterade pris så var det i US dollar, men vi kunde betala i lokal valuta.

    Vi har alltid med oss lite dollars för nödfall, men har bara använt dem vid gränsövergångar (där de i vissa fall bara tar emot dollar). Annars har vi alltid kunnat använda lokal valuta.

    Berätta gärna mer om resan till Mongoliet sen när den börjar ta form! När ska du åka? Om du bloggar, skicka gärna en länk!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: