Asien,  Äventyr,  Kina

Frukost i Kina

Innan det är dags att starta en dag full av gåing och trädgårdar gäller det att ladda magen full. Längs med kanalgatorna i Suzhou finns stort utbud av europeiska och amerikanska frukostalternativ, men vill du äta dig ordentligt mätt på kinesiskt vis gäller det att ta rygg på en lokalbo.

På en diner i närheten av Suzhou Museum åt vi frukost en dag tidigare i veckan, under vår lilla turné runt floddeltat väster om Shanghai. Alla gäster var män i piké, bakom disken stod äldre damer i välanvända förkläden. Menyn är för oss oförståelig, men det går lika bra att peka på vad som ser gott ut. Våra kombinationer verkar ibland få dem att skratta, men genom att smygtitta i andras skålar går det att utröna vad som är restaurangens populära rätter.

Den dagens frukost blev nudelsoppa med stekt ägg och en hög med köttstrimlor. Ackompanjerat av ett ständigt sörplande och hackande (förberedelserna inför lunchen var redan i full gång bakom glaset) mättade vi hungriga magar, för en löjligt liten peng.

Vi ser även rätt löjliga ut när vi petar runt i soppan med våra ätpinnar. Tekniken är (ännu) inte helt självklar och vissa rätter är enklare än andra. Soppa är en av de svårare ät-grenarna, men det är bara att luta sig över och hugga in. Resultatet räknas inte i stilpoäng direkt.

DSC02827 DSC02830

En kommentar

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: