Asien,  Äventyr,  Kina

Upptäck Hangzhou, en kinesisk weekenddestination som Marco Polo kallat den lyxigaste staden i världen

Hangzhou, en av Kinas mest kända och blomstrande städer, ligger i hjärtat av floddeltat kring Yangtze. En kort resa med snabbtåget från Shanghai gör staden till ett populärt utflyktsmål. Dess natursköna läge vid sjön Xihu, som finns avbildad på 1 yens sedeln, gör att turen västerut känns som en resa ut på landet. Regionen är dock Kinas fjärde största och metropolen Hangzhou är allt annat än en småstad vid sjösidan. Ändå går det att njuta av staden, som kallats paradiset på jorden.

Molnen ligger tunga över Xihu, eller West Lake. Luften är tung och kvav. Ett oväder hänger över sjön, men ändå strömmar uppklädda turister längs med den stenlagda promenaden runt sjön. Laddade med paraplyn i handväskorna kan ingenting stoppa dem! Staden ligger på sjöns norra och östra sida, där måste en kryssa mellan människor. Par fotograferar varandra på stenbroarna, pensionärer vilar på de vackert dekorerade bänkarna. Det är otroligt vackert, och nyligen restaurerat. Det är lättillgängligt, men mindre autentiskt. 

När jag cyklar längs med en av de upphöjda vägbankarna som genomskär sjön är det ett heltidsjobb att ringa i klockan på styret. Min egen signal hörs inte genom kakofonin av mopedtutor och motorljud. 

2011 förklarade UNESCO att West Lake influerat trädgårdsdesign i Kina över årtusenden och därför är ett världsarv. Området runt sjön är grönskande och fullt av tempel, trädgårdar, pagodor, artificiella öar och små kanaler. Harmonin mellan träden, vattnet och stenarna är grunden för designen av klassiska kinesiska trädgårdar. Människor har i alla tider sökt sig hit för att finna ro och längs med de små lederna som slingrar sig runt vattnet är det inte svårt att hänföras av naturen, även fast den ouppmärksamme snabbt kommer krocka med någon annan som också går med blicken på en blomma eller fisk.

Någon liten kilometer sydväst om sjön växer teplantor längs med kullsidorna. China National Tea Museum ligger här, tillsammans med välbesökta tehus och små byar. Det är värt en avstickare för att komma närmare de magiska bladen. Båtturer på själva sjön är annars huvudattraktionen för besökare och att åka ut till “en ö i en sjö på en ö i en sjö” är inte fel. 

Ryktet om paradiset på jorden har levt vidare (“I himlen finns paradiset, men på jorden finns Suzhou och Hangzhou”) och bland bambuskog och lotusblom går det ändå att bortse från massorna och njuta av vad som skulle kunna vara en kuliss för det klassiska Kina

Det går att uppleva avslappning också vid West Lake, men var beredd på att det är fler än du som letat sig till vad Marco Polo kallade “den vackraste och lyxigaste staden i världen” efter sitt besök på 1200-talet. Ta på de sköna skorna, eller hyr en cykel, och ta dig runt till sjöns västra sida dit färre orkar ta sig. Promenaderna är lugnare, harmonin närmare.

DSC02348 DSC02456 DSC02462 DSC02503 Untitled Untitled 1 Untitled 2

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: